У Тернополі відкрили Центр ментального здоров’я

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Центр ментального здоров’я. Фото: Суспільне Тернопіль

У Тернопільському обласному медичному центрі соціально-небезпечних захворювань відкрили Центр ментального здоров’я. Подія відбулася в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?"

Про це розповіла Суспільному регіональна координаторка програми Леся Косовська.

Леся Косовська, регіональна координаторка програми “Ти як?”. Фото: Суспільне Тернопіль

"Фізичне здоров’я невіддільне від ментального. Це єдине ціле. На сьогодні 50% людей страждають на тривожність, мають напруженість, безсоння. Ці проблеми впливають на фізичний стан".

На базі Центру ментального здоров’я є поліклінічне і два стаціонарних відділення, повідомив директор обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань Василь Галанов.

Василь Галанов, директор обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань. Фото: Суспільне Тернопіль

"У закладі працюють три психологи, три соціальних працівники. Надають послуги з психотерапії групової, індивідуальної, арттерапії, музикотерапії".

Сеанси арттерапії для пацієнтів безкоштовно проводять волонтери Олена Хмельницька і Рустам Давлетов.

Рустам Давлетов, волонтер. Фото: Суспільне Тернопіль

"Спробували їм дати завдання намалювати лебедя, щоб вони змогли уособити в кожній картині себе", — говорить волонтер Рустам Давлетов.

Олена Хмельницька, волонтерка. Фото: Суспільне Тернопіль

"Арттерапією демонструємо, що життя триває, воно не зупиняється", — каже волонтерка Олена Хмельницька.

Під час програми "Ти як?" на Тернопільщині відкрили 3 центри і 10 кабінетів ментального здоров’я. Про різницю між центрами та кабінетами розповіла директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

Ольга Ярмоленко, директорка обласного департаменту охорони здоров’я. Фото: Суспільне Тернопіль

"Кабінети ментального здоров’я — це на первинці. 51-й пакет — супровід і ведення пацієнтів з психічними розладами. А в центрах ментального здоров’я працюють мультидисциплінарні команди. Це також є такий пакет за програмою НСЗУ. Концепція така: на всіх "первинках" повинні бути кабінети ментального здоров’я, а в надкластерних лікарнях (у нас в Тернопільській області їх є сім) повинні бути центри ментального здоров’я".

Фінансування центру прокоментував заступник начальника обласної військової адміністрації Віктор Устенко.

Віктор Устенко, заступник начальника Тернопільської ОВА. Фото: Суспільне Тернопіль

"Частина — це кошти лікувального закладу. Тобто, мова йде не про якісь великі кошти. Тут головне — бажання, ідея та концепція того, як це має працювати. Тому тут не варто навіть говорити про якісь виділені кошти. Є послуга, є пакет НСЗУ "Психологічна послуга", який "первинка" зараз отримує. Тобто, держава платить".

Освячення Центр ментального здоров’я у Тернополі. Фото: Суспільне Тернопіль

"Я вам не скажу, скільки коштувало. Це недорого. Безкоштовно арттерапевти працюють з нами, як волонтери. Ми працюємо з НСЗУ і є кошти, на які ми можемо закупити згідно з чинним законодавством те, що нам необхідне. Більшість тут була закуплена за рахунок своїх коштів", — сказав директор обласного медцентру соціально-небезпечних захворювань Василь Галанов.

Як повідомила Ольга Ярмоленко, для роботи в сфері ментального здоров’я медпрацівники проходять безкоштовні двотижневі онлайн-навчання. На Тернопільщині такі навчання пройшли 586 лікарів первинної і 445 лікарів екстреної медичної допомоги. Протягом минулого року в області сімейні лікарі надали 5 340 послуг пацієнтам з ментальними порушеннями.

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я "Ти як?" стартувала у 2023 році. Її започаткували з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Забезпечує програму Координаційний центр Кабінету міністрів України і Міністерство охорони здоров’я.

Новини України