На Салтівці планують відремонтувати будинок за 253 мільйони гривень

Відновлювати постраждалу 16-поверхівку буде фірма з Дніпра.

У 2024 році міськрада уклала угод на ремонт постраждалих багатоповерхівок на суму понад 346 мільйонів гривень.

Наприкінці січня управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міської ради підписало договір із товариством з обмеженою відповідальністю “Айер Скай” (Дніпропетровщина) на проведення аварійно-відновлювальних робіт у багатоквартирному будинку по вулиці Дружби Народів, 271 у Харкові. Вартість робіт склала 253 439 134,80 гривні. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

“Цікаво, що в системі DREAM, яка агрегує інформацію про відновлення постраждалих об’єктів в Україні, зазначали вартість реконструкції на суму 160 млн грн. Саме на таку суму будинок має підтверджене фінансування. ХАЦ працює над аналітичним матеріалом щодо ремонту будинків на Салтівці, вартість яких коштує понад сто мільйонів гривень. Зараз просто зазначимо, що “Айер Скай” — це новий підрядник на відбудові у Харкові”, — розповіли в Антикорупційному центрі.

Фірма “Айер Скай” належить Дмитру Косику із Нікополя. До 2020 року вона була записана на Максима Гладкого з Покрова. Замовлення від управління міськради щодо будинку на 253 мільйони стало найбільшим підрядом для “Айер Скай”. Виконати роботи з капремонту та реставрації фірма має до 31 грудня 2025 року.

Будинок на вул. Дружби Народів, 271 був дуже пошкоджений навесні 2022 року. Росіяни обстрілювали його неодноразово системами “Град” та “Ураган”.

У технічній специфікації прописано 2309 найменувань робіт. Зокрема, фірма-підрядник проведе демонтажні роботи (перекриття, сантехблоки, підлоги, дверні полотна), улаштування покрівлі, ремонт стін парапету, відновить вертикальні конструкції, відремонтує перекриття, основний фасад, ліфтовий хол і тамбури, утеплить лоджії, вставить двері та вікна. Також передбачений ремонт різних систем — опалення, пожежогасіння, каналізації, вентиляції, водопровід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків витрачає мільйони гривень на новий паркан посередині проспекту Гагаріна

Загалом із початку 2024 року управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради підписало шість договорів щодо ремонту постраждалих через війну багатоповерхових будинків. Загальна сума склала 346,48 мільйона гривень. Ремонт будинку по вулиці Дружби Народів, 271 стане найкоштовнішим.

Інші підряди отримав найбільший забудовник Харківщини — “Трест Житлобуд-1”, члена виконавчого комітету Харківської міської ради Олександра Харченка. Загальна сума за договорами склала понад 93 мільйони гривень. Замовник відхилив більш вигідні пропозиції та ігнорував рекомендації стосовно публікації кошторисів.

“Цікаво, що майже на всіх тендерах у “Житлобуду” був конкурент, що пропонував нижчу ціну. Це київське ТОВ “Будівельна фірма “Інтерлюксбуд” — досвідчена компанія, що протягом трьох років отримала підрядів на суму понад 200 мільйонів гривень у Києві. Але в даному випадку замовник знайшов неточності у їхніх документах, зокрема про підтвердження наявності необхідної  техніки. Тому їх пропозиції були відхилені. Ще один цікавий момент: управління міської ради продовжує ігнорувати всі рекомендації щодо публікації кошторисів в закупівлях. Особливо це стосується тендерів, що виграє ПАТ “Трест-Житлобуд-1″. Адже в тендері на ремонт будинку по вулиці Дружби Народів, 271 дніпряни завантажили розрахункові кошториси разом з іншою тендерною документацією”, — розповіли у ХАЦі.

Зокрема, “Трест Житлобуд-1” буде ремонтувати будинок по вулиці Метробудівників, 20, який зазнав пошкоджень навесні 2022 року. Вартість робіт складе 7,8 мільйона гривень.

Ще один будинок — по вулиці Дружби Народів, 223. За ремонтні роботи у ньому сплатять 53,35 мільйона гривень. Відновлення будинку по вулиці Героїв Праці, 33-Д обійдеться у 17,79 мільйона гривень, вулиці Кричевського, 28 — у 6,07 мільйона гривень, Наталії Ужвій, 95 — 5,79 мільйона гривень за перший під’їзд і 2,16 мільйона гривень — за другий.

Джерело

Новини України