Як після деокупації Криму Україна може повертати “націоналізоване” Росією майно: пояснення юристки

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Південний берег Криму. Pexels

Окупанти продовжують відбирати землю в українців в окупованому Криму на підставі дискримінаційного Указу президента РФ Володимира Путіна № 201. До цього указу у квітні 2020 року у громадян України на півострові у власності перебувало 11 572 земельні ділянки, а станом на лютий 2024 року їх залишилось 5 077.

Про це повідомила юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна в етері проєкту "Кримське питання".

На півострові продовжує діяти Указ президента РФ Володимира Путіна № 201, за яким більшу його частину віднесено до так званої "прикордонної території РФ", на якій іноземним громадянам, у тому числі українцям, заборонено бути власниками земельних ділянок. Це є дискримінаційний втручанням в права власності громадян України в Криму.

Окупаційні суди ухвалили вже тисячі рішень про продаж ділянок на публічних торгах, а тому кількість українських власників може бути стрімко зменшуватись протягом кількох наступних років, поки Крим не деокупують.

Водночас публічної стратегії від України, що робити з цією ситуацією після звільнення півострова, поки що немає — все знаходиться на стадії обговорення та не ухвалено остаточно.

Підгорна зауважила, що після деокупації власниками вилученого майна будуть залишатися українці або іноземці, які записані власниками цього майна до вилучення, а не російська держава. Українським громадянам повернуть права власності.

Однак, за її словами, будуть виникати питання щодо людей, які самостійно ухвалили рішення про продаж або передачу третім особам своєї власності. Юристка припускає, що, скоріш за все, у таких питаннях право власності залишиться у тих, кому продали або передали. Але кожне з цих рішень буде ухвалюватися в індивідуальному порядку.

"Якщо це, умовно, було вчинено під певним тиском обставин, які формували для цієї людина РФ, то у такому випадку власником буде залишатися український громадянин або громадянин іншої держави, який записаний законним власником цієї землі до моменту її передачі іншим людям", — уточнила Підгорна.

Регіональний центр прав людини документує випадки позбавлення права власності громадян України в Криму на підставі путінського указу та передає й долучає до матеріалів кримінального провадження Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Прокуратури АР Крим та м. Севастополь.

Наразі прокуратура АРК вже публічно оголосила про направлення декількох обвинувальних актів щодо окупаційних суддів, які ухвалювали рішення щодо вилучення ділянок українців у Криму. Остаточних вироків поки що не було.

Новини України