ЗСУ зупинили просування російської армії, на півночі Харківщини точаться бої

"Сіра зона" відучора не змінилась.

Бої тривають на території сірої зони, яка відучора не збільшилась.

До цієї зони входять Пильна, Стрілеча та Борисівка та ще чотири населені пункти.

Про це сьогодні заявив начальник ХОВА Олег Синєгубов, пише Суспільне Харків.

“Сюрпризів ворог для нас не приніс. Наразі тривають активні бойові дії, жорсткі. Все це — прикордоння — 3-5-кілометрова зона. Жодного населеного пункту не захоплено. У сірій зоні наразі перебуває три населені пункти точно: Пильна, Стрілеча та Борисівка. Бої тривають на їхній території та на території ще чотирьох населених пунктів”, — сказав Синєгубов.

Бої тривають також в районі Олійникового та Огірцевого.

“Та сіра зона, на території якої ведуться активні бойові дії, вона відучора не збільшилась. Ворог фактично перебуває на прикордонних позиціях, на прикордонних територіях. Наші воїни по всіх напрямках роблять все можливе, щоб протидіяти, щоб унеможливити подальше просування ворога. Далі будемо спостерігати. Все дуже залежить від того, які сили ворог сконцентрує на Вовчанському, Липецькому напрямках, Богодухівському напрямку тощо”, — наголосив Синєгубов.

Мапа Deep State станом на 10 травня

Також, повідомив Олег Синєгубов, росіяни пробували наступати та висувати ДРГ на інших напрямках на Харківщині, але вони зупинені, і зараз активностей по цих напрямках не фіксують.

Інформація про навмисне розмінування на півночі області не відповідає дійсності, зазначив Синєгубов.

Для того, щоб прорвати кордон та зайти на північ Харківщини, російські війська використовували різні тактики, стверджує очільник ОВА.

“Були випадки по одному із населених пунктів — заходило 20 людей, по іншому — 30 людей, ще по іншому використовували броньовану техніку. Наприклад, на Вовчанський напрямок ворог залучив танки, намагався заїхати на нашу територію. Вони були частково знищені, частково відійшли. Трохи лівіше, ближче до Липців, ворог заходив піхотою, намагався просунутись. Не можна сказати, що це диверсійно-розвідувальні групи, це малі групи, якими він намагається намацати наші позиції, наші території. Фактично веде розвідку боєм”, — говорить Синєгубов. 

Нарощування російських сил поблизу кордонів “очікуване”, каже начальник обладміністрації.

“Вони вже наростили ці сили. Вони вже там перебувають. Далі ми просто адекватно маємо протидіяти по тому чи іншому напрямку. Цифра була приблизно 35 тисяч військовослужбовців плюс техніка, тому для нас нічого незвичайного там немає”, — сказав Синєгубов.

На Харківщині просування російських військ зупинено на рубіжах 2-5 км від кордону. Про це повідомив журналіст, військовий експерт Юрій Бутусов. Наша оборона розгорнута та ефективно працює по росіянах.

“На цей момент російські атаки відбиті. На одному з напрямків, де ворогу вдалось просунутись, розгортаються наші резерви”.

“Росіяни намагаються застосувати тактику інфільтрації, тобто шукають розриви у наших бойових порядках силами самостійних груп піхоти, які мають обтікати наші вузли спротиву за підтримки ударів авіації та артилерії. Але далеко противнику пройти не вдалось, усі спроби просочитись виявлені, по ворогу активно працюють наші артилерія та дрони”, — написав експерт.

За даними Бутусова, наша артилерія боєприпасами на даний момент забезпечена.

За добу російського наступу на північних кордонах Харківської області знищено до 20 одиниць російської бронетехніки.

“Варто відмітити, що головнокомандувач О.Сирський призначив командувачем ОТУ «Харків» одного з компетентних та енергійних наших командувачів, тому оцінки обстановки з нашого боку об?єктивні, комбриги отримують реалістичні завдання та діють впевнено. Там, де в деяких підрозділах є проблеми з боєздатністю, проводиться посилення”, — зауважив журналіст.

Втім, битва продовжується, з обох сторін підтягуються резерви.

Як писав UA-NEWS.in.ua, військовий експерт назвав чотири села на Харківщині, куди зайшли росіяни. У Генштабі, Міноборони та ХОВА не підтверджують втрат територій. Зеленський заявив про посилення оборони на Харківському напрямку. ЗСУ бачать задум окупантів, наголосив Президент.

Джерело

Новини України