Здорожчання хліба: як та чому виросли ціни на Вінниччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Процес виробництва хліба на підприємстві Вінниччини. Суспільне Вінниця

Серед причин здорожчання хлібобулочної продукції виробники називають підвищення вартості сировини, енергоносіїв та логістики.

"Вагомою причиною є енергоносії, здорожчання пального, муки, яка за останній місяць піднялася в ціні в чотири рази. Ми в цьому місяці дорожчали два рази. Найдешевший хліб — це соціальний, 600 грамів коштує 15 грн. Він зроблений з вищого сорту муки. Цей хліб не здорожчав за два місяці жодного разу, але з вересня — на 3 гривні", — розповіла директорка “Лука-пекарні” Алла Єроміна.

Процес виробництва хліба на підприємстві Вінниччини. Суспільне Вінниця

За словами інженера-технолога хлібопекарського підприємства у Липовці Світлани Козак, зростання ціни прогнозують і надалі. З літа їхня продукція здорожчала вдвічі.

"Ми з червня підняли ціни на 10% і у вересні — на 10%. Це по 2 гривні. Але далі буде здорожчання продукції, бо складники: борошно, цукор, яйця – все здорожчало від 10% до 35%. Начинки – здорожчали до 40%. Тому прогнозуємо, що з грудня буде знову здорожчання нашої продукції на 10%. Під час відключення світла ми використовуємо генератори, це теж впливає. Хліб спекти можемо, але нам його треба вивезти. Теж немає кому", — сказала Світлана Козак.

Процес виробництва хліба на підприємстві Вінниччини. Суспільне Вінниця

За її словами, ще один виклик сьогодення — це "кадровий голод".

"Ми використовуємо турецьку технологію посадки хліба. Це дуже важка процедура. Жінка з такою роботою не справиться, а вісім наших пекарів уже мобілізовані. Броні нам не продовжили, дуже потрібні чоловік та бронювання на інженерно-технічний склад, на водіїв і на пекарів", — додала технолог.

Процес виробництва хліба у пекарні на Вінниччині. Суспільне Вінниця

Керуюча одного із вінницьких магазинів Тетяна Синкевич розповіла, що в їхній торговій мережі найдешевший хліб — це соціальний, його печуть самі.

В нас є соціальний хліб. Він найдешевший, ми печемо його самі", — розповіла Тетяна Синкевич.

Новини України