Здоба на Різдво. У Херсоні безплатно роздали понад тисячу смаколиків

За інформацією: Суспільне Херсон.

Понад 1000 булочок з різними начинками спекли до Різдва працівники соціальної пекарні у Херсоні. Волонтери роздали їх місцевим жителям та відвезли у громади, які знаходяться у "червоній зоні". Соціальна пекарня працює у місті третій рік. Хліб роздають безоплатно. Допомагають з фінансуванням і продуктами благодійні та релігійні організації.

Булочки з маком, родзинками, повидлом спекли до Різдва працівниці соціальної пекарні. Кажуть, до свят асортимент розширили. Загалом п'ять днів на тиждень тут випікають хліб, який потім безоплатно роздають херсонцям.

"Ми, коли випікаємо, ми розуміємо, що ми печемо для людей під час війни. І це дуже важливо. Можна чогось там не мати, а коли не маєш хліба, це проблема для людей. Люди, коли його беруть гарячий, вони його цілують, їм подобається. І нам це дає такої більш впевненості й бажання робити цю справу", — говорить Тетяна Колесник.

Тетяна Колесник з працівницею пекарні розставляють булочки. Херсон, грудень 2025 року. Суспільне Херсон

Вона, як і решта працівниць, не професійна пекарка. Розповідає, що випікала хліб і здобу вдома з дитинства:

"Любимо цю справу з дитинства. Раніше мама навчилася з дитинства випікати хліб, булочки, торти. Це була моя така мрія".

У пекарні замішують тісто на хліб та здобу. Херсон, грудень 2025 року. Суспільне Херсон

Соціальна пекарня розпочала роботу після деокупації Херсона. Обладнання закупив благодійний фонд "Руки милосердя", розповів пресвітер української церкви Християн Віри Євангельської Юрій Колесник. Це були печі на дровах.

"Ми почали саме в таких спартаківських умовах працювати — робити хліб, випікати, старатися роздавати людям. Та зрозуміли, що потреба значно більше, ніж ми можемо зробити на цих печах. І вже потім з'явилися наші друзі з Молдови, з різних місць, які допомогли нам і привезли електричні печі професійні", — розповів Юрій.

Юрій Колесник показує спечені у пекарні булочки. Херсон, грудень 2025 року. Суспільне Херсон

З його словами, на той час досвіду з випікання хліба ніякого не було. Тому звернулись до технологів, взяли рецептуру.

"Дізнавалися, що і як краще робити, які помилки не допускати, які потрібні санітарні, технічні умови для цього. І так почали потихеньку і вийшли вже на такі більші обсяги", — каже пресвітер.

Тісто розкладають у форми для випікання хліба. Херсон, грудень 2025 року. Суспільне Херсон

Нині пекарня співпрацює з десятьма організаціями. Вони розвозять хліб по місту, а також доставляють у населені пункти "червоної зони".

"Як правило, це благодійні організації, церкви. Вони, проводячи невеличкі заходи, роздають людям цей хліб. Тобто, невеличкий захід – це слово підтримки, розради. Бо одна справа – людині просто дати хліб, а друга – дати їй надію разом з хлібом, сказати, що ми поруч", — каже Юрій Колесник.

Він розповів, що у 2025 році роздали 200 тисяч буханців. Щодня пекарня випікає 700 – 800 хлібин.

Новини України