За інформацією: Суспільне Вінниця.
Прапор на стіні на кухні. Суспільне Вінниця
На кухні у господині на стіні висить український стяг, а поруч родинне фото. Чоловік Володимир нині у війську.
"24 лютого 2022 року він був в районі Франції, він водій міжнародних перевезень, і коли почалася війна. Він прийняв рішення повернутися. Він повернувся і пішов в тероборону", — розповіла Оксана Гаврилюк.
Продукти дял пастили. Суспільне Вінниця
Саме для коханого та його побратимів вона й почала виготовляти пастилу. На війні і зять Андрій.
"Я зрозуміла, що передавати баночки — це нераціонально, незручно, неекономно. Купила маленьку сушарку, почала робити фріпси, пастилу для нього передавати, іншим військовим. А потім зрозуміла, що мені однієї сушарки буде мало. Об'єм великий. Ми маємо власний садок: ми, мої батьки, моя свекруха. Ми маємо всі фрукти для того, щоб це робити. Отак потрошки почала сушити, передавати військовим, в реабілітаційний центр", — розповіла жінка.
Жінка розливає заготовку для пастили на сушарку. Суспільне Вінниця
Продавати пастилу вона почала теж, аби допомогти чоловіку. Гроші збирали на пікап для підрозділу, в якому він служить. Загалом, з серпня 2024 пастили реалізувала на майже 85 тисяч гривень.
"Спочатку ми оголосили збір: донати, донати. А потім вирішили не стояти осторонь і організувати ярмарок. Вийшли до себе на міський ярмарок: такого величезного об’єму пастили в мене не було. Думаю так: якщо ярмарок — беремо все, що в мене є. Люди брали, смакували. І думка запала: потрібно більше це робити", — сказала Оксана Гаврилюк.
Тушковані яблука. Суспільне Вінниця
Із Суспільним жінка поділилася процесом приготування смаколика. Протушковані яблука — основа пастили.
"Яблука протушкуються або запікаються. У мене, оскільки об’єм великий, легше протушкувати. Помила, перерізала, серединку забрала, я роблю зі шкіркою. Тому що в мене блендер потужний, шкірка перетирається, плюс це клітковина. Трошечки водички, на маленький вогонь і вони протушкуються. Ні цукру, ні меду не додаю. Пастила буде з полуниці, з абрикоскою і шпинатом. Пропорції в кожній пастилі свої".
Сушарки з заготовками для пастили. Суспільне Вінниця
При приготуванні пастили жінка дотримується чітких пропорцій інгредієнтів. На один лист пастили потрібно 500 мілілітрів пюре.
"Ми зробимо на три листи пропорції, дивимося, щоб був насичений, гарний, зелений колір. Шпинат з власного городу, мої батьки вирощують, оскільки зараз початок весни, то не хочеться, щоб був авітаміноз, а в шпинаті багато вітамінів. Виходить колір зелений, і багато діток, як правило, не хочуть їсти травку. Тут можна замінити пастилою, таким смаколиком".
Господиня розподіляє масу по сушарці. Суспільне Вінниця
Заповнені листи жінка ставить у сушарку.
"Зазвичай я роблю 10 піддонів. 10 піддонів це займає 12 годин при температурі 50 градусів. Температура тут йде бережна, яка зберігає всі вітаміни й мінерали".
З іншої сушарки жінка дістала готову пастилу та почала її фасувати.
"Ось така вона виходить: свіженька, м’якенька. Раніше я її різала ножицями, але об’єм великий, і ножицями трошки важко на руку, і займає це часу. Зараз є такі трафарети, ось так ставимо, рівненько, пару секунд буквально — і рівненькі в нас шматочки пастили виходять", — розповіла Оксана Гаврилюк.
Нарізані шматочки пастили. Суспільне Вінниця
За її словами, її пастила поживна, корисна і не шкодить здоров’ю. Військові за неї дякують та просять ще.
"Зверталися повторно люди, хто має проблеми із цукровим діабетом. Не всі можуть снікерси, батончики їсти. Їм подобається це. Вони спочатку не розуміють, що це: “А, якась пастила? Що це таке?”. А коли розпробують, то кажуть: "О, то воно смачне". І пастила — її можна не просто так їсти, її можна залити кип’ятком, і це буде чай, компот, при вірусних захворюваннях рідина зігріваюча з вітамінами, дуже добре".
Шматочки пастили. Суспільне Вінниця
Жінка розповіла, що готуватиме і надалі, бо має мрії у вільній Україні.
"Вони не мусять відчувати, що вони там одні. Я хочу, щоб мої діти жили тут, я хочу дочекатися внуків — це моя заповітна мрія. Я хочу бути бабусею у своїй країні", — сказала Оксана Гаврилюк.
Фасована пастила. Суспільне Вінниця
Чергова ж партія пастили буде останньою, оскільки яблука вже закінчуються. Тепер жінка чекатиме нового врожаю. А готові смаколики передасть місцевому волонтеру, який і повезе їх на Схід.