У селі на Полтавщині чоловік виготовляє вино за унікальною стародавньою технологією

За інформацією: Суспільне Полтава.

У селі Терентіївка під Полтавою Петро Крайсвітній упродовж 10 років виготовляє вино за стародавньою кахетинською технологією. Нині за сезон вдалося зробити 3700 літрів вина. Останні чотири місяці винороб масштабує виробництво. Окрім напоїв, готувати почали і закуски до них. Вдалося це завдяки отриманим двом грантам.

Про це чоловік розповів Суспільному.

48-річний Петро Крайсвітній упродовж 10 років, відколи переїхав у село під Полтавою, створює вино, за однією із найстаріших технологій у світі – кахетинською. Тобто використовує не сік, а всю ягоду цілою із шкіркою та кісточками.

"Кожного року в тебе народження вина, як народження дитини. От ти чекаєш дитину. Тобі Господь подарував її такою, яка вона є. Коли місцеві діди робили вино, воно в них було дуже смачне. Не порушуючи, скажімо так, встановлені технології, які я уявляв, що мають бути для вина, воно в них не кисле. Воно дуже класне", — розповів винороб.

Петро Крайсвітній, який виготовляє вино за стародавньою технологією у селі Терентіївка під Полтавою . Суспільне Полтава

За словами Петра, секрет у вмісті сірки у місцевій воді. Саме завдяки їй вино не скисає. Це – консервант, який використовується у виноробстві.

"Винограду треба дібратися коренем до води, хлюпнути її із сіркою, повернутися назад і через оцей пісок взяти ще купу мінералів, купу всього цього. І тоді цю насиченість ми і відчуваємо. Я до всіх типів вина додаю наш автохтонний (виноград – ред.), збираю в людей, вже почали збір", — пояснив Петро Крайсвітній.

Працівник виноробні показує, як виготовляють портвейн. Суспільне Полтава

За словами Петра, за сезон виготовили 3700 літрів вина. Нині триває ремонт у виноробні, сюди Петро переїхав 4 місяці тому. До цього виробництвом займався удома. Ягоди для майбутнього напою чоловік купує у місцевих та у місті Рені Одеської області. Нині виготовляє 5 видів червоного та 2 білого вина. Реалізує у своїй виноробні, тут проводить і майстер-класи та екскурсії.

"Ми живемо тут, у виноробні, ми живемо тим, що тут робиться. Переживання за те, що вдалося чи не вдалося. І це все воно передається", — зазначив винороб.

Квеврі, у якому готується вино. Суспільне Полтава

За словами Петра, аби масштабувати виробництво, 2022 року він отримав грант від "Астарти". У сумі 12 000 євро, які спрямував на закупку квеврі (глиняний келих для виготовлення вина – ред.) та на обладнання для переробки м'яса. Два місяці тому ще отримав 250 тисяч гривень від Центру зайнятості. За його умовами винороб найняв 2 працівників. Нині окрім вина вони почали готувати різні закуски для відвідувачів.

Закуски до вина, які готують на подвірʼї. Суспільне Полтава

"Рієт – це французька така закуска. Ми її створюємо із трьох видів м’яса, де ми її тушкуємо довго із різними коріннями, із різними спеціями. І це класична закуска для білих і червоних сухих вин. Також ми робимо копчення, тільки холодне копчення", — додав Петро Крайсвітній.

Окрім класичних закусок, готують і авторські, над меню працюють і нині. У планах, розповів чоловік, удосконалювати вже знайомі види вина та виготовлення портвейну.

Новини України