За інформацією: Суспільне Полтава.
У Полтаві переселенка з Харкова Людмила Басова взяла участь у державній програмі "Власна справа" та отримала мікрогрант у розмірі 150 тисяч гривень. За ці гроші придбала необхідне обладнання та меблі.
У кондитерському цеху 25-річна дівчина виготовляє французькі десерти макарони. Перед Великоднем ще випікає паски, аби взяти участь у святкових ярмарках.
Дівчина спеціалізується на виготовленні французьких тістечок макаронів. Суспільне Полтава"Я з самого дитинства хотіла бути кухарем або кондитером, закінчила "ресторанно-готельну справу", я розуміла, що я буду завжди пов'язана з кухнею, але думала, що я буду працювати саме кухарем, з солоними стравами. Десь два-три роки я пропрацювала в ресторані дуже класному, почала працювати взагалі з 14 років. Вирішила все ж таки змінювати діяльність, тому що мої завжди очі були прикуті до виробництва саме тістечок, тортиків", — розповіла кондитерка Людмила Басова.
2022-го року з початком повномасштабної війни Людмила Басова переїхала з Харкова до Полтави.
Перед Великоднем Людмила Басова випікає паски. Суспільне Полтава"В Полтаві в мене не було ні родичів, нікого. Взагалі. Ми виїжджали до Дніпра, тому що там були родичі. Виїжджала я зі всією сім'єю, але так сталося, що стались великі обстріли в Харкові і наш автобус на Дніпро не доїхав до нас і приїхав автобус у Полтаву. І ми просто вирішили їхати хоч кудись і далі розбиратися. До Харкова я все одно час від часу їжджу, тому що це моє місто, я не можу без нього. Але до Полтави я теж швидко звикала достатньо, тому що тут були дуже класні люди, які готові були допомогти", — додала кондитерка.
Заготовки для макаронів. Людмила Басова також проводить майстер-класи з їх виготовлення. Суспільне Полтава
Реалізує десерти завдяки онлайн-замовленням та співпрацює з кав’ярнями. А ще проводить офлайн та онлайн навчання з приготування цих кондитерських виробів.
"Це мигдалеве борошно, цукор та білок. Білок ми використовуємо сухий. Він називається альбумін. 1.24-1.32 Макарончик начиняється кремом. Цей цех ми відкрили ми відкрили рік тому. Відкривала я його з двома своїми дівчатками. Ми відкривали його разом, тобто, я не одна співзасновниця цього цеху, я саме займаюсь направленням "макарон".
За грантові гроші куплене обладнання. Зокрема, кухонні комбайни, столи, коробки для пакування готових виробів. Суспільне Полтава
Кондитерка взяла участь у державній програмі "Власна справа" та отримала мікрогрант у розмірі 150 тисяч гривень.
"Грантова підтримка дала можливість закупити обладнання, коробочки, типографію. Більша частина техніки, яка перебуває в цьому цеху, столи, кухонні комбайни, це саме грантова була підтримка", — продовжила Людмила Басова.
Людмила Басова із Харкова. Суспільне Полтава
Напередодні Великодня у кондитерському цеху печуть і паски.
"Це молочний шоколад бельгійський. Ми покриваємо нашу пасочку. І зверху у нас буде вафельний декор. Це така нетрадиційна паска, але дуже-дуже смачна. Ми виставляємося на різних ярмарках, щоб у людини була змога і спробувати їх. Також у однієї з наших дівчат тут є напрямок волонтерства, вона кожен рік відправляє велику партію пасок саме нашим захисникам".
Паски в кондитерському цеху печуть для участі у святкових ярмарках та частину передають для військових. Суспільне Полтава
У майбутньому дівчина планує розширювати співпрацю з кав’ярнями та магазинами, проводити ще більше майстер-класів та тренінгів.
"Складнувато тримати цех, особливо коли ти маленький підприємець, тому що тобі на все повинно вистачати коштів, в тебе постійно повинен бути обіг грошовий. А так, у принципі, просто із кожної ситуації ми намагаємось просто знайти вихід. Якась ситуація трапляється, ми щось придумуємо і йдемо далі, або ти зачиняєшся і не працюєш, або ти там щось придумуєш", — розповіла кондитерка.