Вирощують кіз і виготовляють молочну продукцію: родина переселенців заснувала на Вінниччині власну справу

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Світлана несе козам їсти. Суспільне Вінниця

"Щоб вона їла, пила молоко натуральне. Потім я купила ще дві кози, потім взнала, що можна сир варти в домашніх умовах", — розповіла жінка.

У Кришталевому на Луганщині Світлана працювала на шахті. Тож козина ферма для неї стала чимось новим. У соцмережах жінка вчилася і кіз доглядати, і сир варити. Сарай для кіз та місце для випасу облаштували самотужки. Поряд відкрили й сироварню.

Кози. Суспільне Вінниця

"Основне стадо я вирощувала сама. Воно міцне, сильне, пристосоване до погодних умов — це зааненська порода. Я купувала козлів та сама їх вирощувала з поїлок і розмножувала стадо. Є вожак стада — це Карася, її всі бояться. Роги обрізали, бо вони дуже б’ються за лідерство", — сказала Світлана Щучак.

"Я гуляю з ними, їсти роздаю, відчіплюю, причіплюю", — сказала Марія.

Кози. Суспільне Вінниця

Кожну з вісімнадцяти кіз дівчина знає на ймення. Має й своїх фавориток.

"Лола, Ліза, Віталіна, Дучі, Мая, Белла, Люся, Карася, Фрося, Міла, Вєра та Чіпаліна. Мої улюблені Вєра та Люся. У тому році вона була найменша, а зараз я на ній уже катаюся верхи. Вона любить, коли я її чухаю. Вона була маленька, я її із поїлки вирощувала", — розповіла дівчинка.

Світлана доїть козу. Суспільне Вінниця

Світлана розповіла, що з козиного молока виготовляють крафтові сири та йогурти.

"Уже менше, сезон закінчується. Вже 20 літрів дають, а влітку — це 40 літрів було на 18 кіз, то це нормально було. Раніше влітку, то я щодня варила сир, а тепер треба збирати два дні, щоб зварити сир. Тримаю в охолоджувачі.

Світлана готує сирний продукт. Суспільне Вінниця

З Суспільним Світлана Щучак поділилася рецептом приготування сулугуні та рикоти.

"Десерт. Туди з ваніллю та какао. Це треба спершу зварити молочко, і так утворюється сиркова маса. Трохи цукру, і вимішуємо. Тут заквашується згусток на сулугуні, він кислотності набирає 5 годин уже".

Сири. Суспільне Вінниця

Всього на своїй сироварні виготовляють 18 позицій товару.

"Вершкове масло, сири напівтверді. Це вершковий, альпійський, мармуровий чистий та з пажитником. М’які сири — це фета, рикота, рикота з кропом, десерт. Витяжні сири — це моцарела, халумі, моцарела копчена. Йогурт та молоко. Ціна на сир — 400-450 грн, витяжні дешевше. Йогурт — 60. Молоко — 50 грн.

Сири та йогурт. Суспільне Вінниця

У планах Щучаків — на весну розширити стійло і збільшити поголів’я кіз. На малу батьківщину повертатися не будуть. Тут, на Вінниччині, обжилися.

Новини України