Ветеран з Тернополя отримав грант та відкрив виробництво сушеної їжі

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Віталій Шепель. Суспільне Тернопіль

У минулому Віталій служив у ЗСУ та працював у ДСНС Тернопільщини.

"До 2004 року служив в ЗСУ, а потім частину розформували і я перейшов служити в ДСНС Тернопільщини. Тут я прослужив 11 років. Дослужився до підполковника, начальника відділу матеріально-технічного забезпечення, закінчив службу та пішов на пенсію. З початку повномасштабної війни пішов захищати Україну. Склалися обставини, що мене демобілізували за станом здоров'я".

Виробництво сушеної їжі. Суспільне Тернопіль

Віталій Шепель розповідає, основа батончиків — яблуко. Зараз чоловік готує продукцію до сушіння, а до цього вироби заморожував.

Сублімаційна сушка. Суспільне Тернопіль

"Виставляємо фрукти на піддони, де протягом доби вони будуть сохнути. Залежно від типу батончиків, то вони сохнуть від 24 годин до 30. Це досить тривали процес, адже спочатку готується, заморожується 1,5-2 години. Але сам процес сублімації триває добу. В сублімаційну сушку ставимо. Тут відбувається процес дегідрації, тобто забирається вода з нашого продукту. Наганяється вакуум, мінусова температура, через це виганяється вода".

Батончики. Суспільне Тернопіль

Ветеран виграв грант — 20 тисяч євро на обладнання від грантової програми "Курс на Незалежність", яка допомагає регіональним підприємцям розвивати свої виробництва. Чоловік говорить, що за умовами гранту працевлаштував двох працівників та віддав 10% продукції від суми гранту своїй територіальній громаді.

"Ми подавалися від Збаразької громади, тобто на 80 тисяч гривень ми передали нашу продукцію в громаду. Купили шокер, пакувальне обладнання, автоматичний дозатор, сублімаційна сушка, овочерізка та робочі столи. Ми влізли у 20 тисяч євро".

Віталій вакумує продукцію. Суспільне Тернопіль

Зараз ветеран виготовляє батончики, які мають 6 різних смаків. Ще 4 в розробці. Вирощує продукцію для батончиків вдома, каже Віталій Шепель.

Батончики. Суспільне Тернопіль

"Зверху в нас є ягоди, які ми збираємо та висушуємо. А тут йдуть добавки, які ми додаємо: льон, насіння соняшника, насіння гарбуза, м’ята, а також пророщена спельта. Ми українці — круті. Якщо ми 11 років тримаємо навалу орди величезної країни, то уявіть собі, що ми можемо робити з продуктами харчування".

Новини України