За інформацією: Суспільне Вінниця.
Олександр Корнійчук показує, як росте озимий ріпак. Суспільне Вінниця
Сходи озимої пшениці на полях Інституту кормів та сільського господарства, що в селі Агрономічному Вінницького району, у доброму стані.
"Рослини є от такими розкущеними. Вони мають вторинну кореневу систему. Вона сягає на сьогодні на глибину 60-70 см. Навіть за таких умов, коли недостатньо вологи, верхній шар ґрунту пересушений, рослини при відновленні вегетації, за рахунок вторинної кореневої системи, можуть брати вологу з глибших горизонтів".
У січні фахівці Інституту кормів проводили дослідження озимини та ґрунтів по всій області. Визначили, що 85% посівів у доброму стані. А ось вологи в ґрунтах, особливо у південних регіонах, бракує.
"Ми проводили дослідження на початку січня по запасах продуктивної вологи на глибині 1-1,2 метра. Встановили, що запаси продуктивної вологи менші: на 20-25% нижчі від середньої багаторічної. 145- 150 мл при середній багаторічній нормі 170-180. Це центральна частина Вінниччини. Якщо брати південь, то ці запаси дещо нижчі, й там потрібно визначатись із доглядом за озимими колосовими культурами".
Озимий ріпак. Суспільне Вінниця
За словами Корнійчука, відсутність снігу та морози, які спостерігаються протягом останніх днів, поки не несуть загрози озимині, яка встигла сформуватись.
"Посіви, які перебувають у фазі кущення, вони з осені накопичили більшу кількість цукрів. І по наших визначеннях запасів складають 16-18%. Це достатньо цукрів, щоб перенести погодні умови взимку. Зараз йде зниження температури, але не бачимо 15-20 градусів. На рівні 5-8 градусів морозу такі посіви легко переносять умови зими. В них є достатньо цукрів, хоча протягом зими вони повільно вегетували. Я впевнений, що вони перезимують", — сказав чоловік.
Посіви озимого ріпаку в селі Бохониках трохи примерзли, але не критично. Ця культура, на відміну від колосових, менш морозостійка, сказав Корнійчук.
"Для ріпаку у весняний період, коли немає снігу, надзвичайно є небезпечним зниження температури. В межах 15-16 градусів на глибині залягання кореневої шийки. На сьогодні рослини перебувають у стані фізіологічного спокою, вони не вегетують, але в цілому з осені вони були добре розвинуті. Бо утворилось 5-6 добре розвинутих листків і гарно сформована розетка. На весну з розетки формується стебло, бічні пагони й формується урожай. Тому важливо, щоб з осені рослини були добре розвинуті, тоді вони добре переносять умови зимівлі".
Озимина. Суспільне Вінниця
За інформацією профільного департаменту обласної військової адміністрації, на Вінниччині під урожай 2025 засіяно 325,5 тисяч гектарів озимини. На основі спостережень та досліджень фахівців інституту кормів будуть розроблені рекомендації для аграріїв Вінниччини. Посівну попередньо планують розпочати на початку березня, сказав Корнійчук.
"Весна буде ранньою, до цього потрібно готуватись. Волога буде втрачатися дуже швидко, бо її десь на 80% рівня багаторічного. Питання економії вологи, вибір технологічних процесів, які будуть давати можливість економити, та швидкий посів, дадуть можливість отримати гарні, дружні сходи ярих культур. В нас на Вінниччині, на півдні, посівна стартує з середини березня. Можливо, трохи раніше. Запасів вологи недостатньо, тому треба буде братися до швидких технологічних операцій, щоб спіймати запаси продуктивної вологи й отримати сходи рослин", — розповів Олександр Корнійчук.