Великдень на Полтавщині: п`ять рецептів пасок для приготування вдома

За інформацією: Суспільне Полтава.

Цьогоріч православні християни відзначатимуть Великдень 20 квітня. Одна з основних складових великоднього кошика паска.

Класична паска

  • Борошно ― один кілограм
  • Молоко ― 500 мілілітрів
  • Яйця ― шість штук
  • Сухі дріжджі ― один пакетик (11―12 грамів)
  • Вершкове масло ― 200 грамів
  • Цукор ― 300 грамів
  • Родзинки ― 250―300 грамів
  • Ванілін ― один пакетик
  • Цукрова пудра ― 100 грамів
  • Кондитерська посипка

Приклад класичної паски. УНІАН

Спосіб приготування:

Змішати сухі дріжджі з 500 грамами борошна і додати тепле молоко, замісивши опару. Накрити рушником і прибрати у тепле місце на пів години, доки опара не підніметься удвічі.

Білки відокремити від жовтків. Останні розтерти з цукром. Їх треба збити до піни. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшене масло та замісити. Порціями ввести білки, вимішуючи тісто.

Додати просіяне борошно та остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати у тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно у два рази.

Після чого додати родзинки, ще раз усе добре перемішати та відставити на десять хвилин. Форми змастити олією, злегка присипати борошном.

Заповнити тістом 1/3 форми та відставити ще на десять хвилин, щоб воно піднялося. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто необхідно трохи змастити яйцем зверху і поставити випікати. Тримати при такій температурі не більш десяти хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (приблизно 45―50 хвилин).

Для глазурі потрібно білки збити до піни, додати цукрову пудру та ще раз збити. Покривати нею слід готові гарячі паски. Наприкінці прикрасити кондитерською посипкою.

Шоколадна паска

  • Молоко ― 500 мілілітрів
  • Дріжджі ― 50 грамів
  • Цукор ― одна склянка
  • Ванільний цукор ― пакетик
  • Борошно ― чотири склянки
  • Яйця ― дві штуки
  • Какао ― 100 грамів
  • Олія ― 50 грамів
  • Кисломолочний сир ― 100 грамів
  • Родзинки ― 100 грамів
  • Шоколад ― 100 грамів

Спосіб приготування:

Розчинити дріжджі у теплому молоці. Додати цукор, перемішати до розчинення. Потім всипати дві склянки борошна та замісити рідке тісто. Залишити опару на 30 хвилин у теплому місці. Потім додати кисломолочний сир, яйця, олію, розтоплений шоколад, какао та решту борошна і вимісити. Після цього покласти родзинки. Прикрити тісто серветкою та залишити у теплому місці на півтори години.

Форми для паски змастити олією. Викладати тісто у форми, наповнюючи їх на 1/3. Залишити його підходити у них ще на 20 хвилин. Зверху змастити жовтком.

Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці. Розтопити шоколад та додати до нього молоко і цим змастити паски. Можна прикрасити горіхами чи кондитерською посипкою.

Сирна паска

  • Кисломолочний сир 9% ― 350 грамів
  • Сметана 20% ― 150 грамів
  • Яйця ― 2 штуки
  • Цукор ― 100 грамів
  • Ванільний цукор ― один пакетик
  • Родзинки ― 100 грамів
  • Цукати ― 150 грамів

Приклад сирної паски. pixabay.com

Спосіб приготування:

Жовтки відділити від білків. Змішати їх з маслом, цукром і сметаною. Збити до однорідної маси. Наприкінці додати ванільний цукор і перемішати.

Сир перетерти через сито і з’єднати з яєчно-сметанною сумішшю. Вмішати у сирну масу родзинки та цукати.

Форму для випічки вистелити марлею, складеною у кілька шарів, а далі викласти туди сирну масу.

Вирівняти поверхню і накрити її залишками марлі. Поставити у холодильник мінімум на шість годин. Прикрасити паску можна цукатами та цукровою пудрою.

Панетоне італійська паска

  • Апельсин ― одна штука
  • Родзинки ― 100 грамів
  • Коньяк ― 50 грамів
  • Молоко ― 200 мілілітрів
  • Борошно ― 600 грамів
  • Цукор ― 250 грамів
  • Вершкове масло ― 150 грамів
  • Сухі дріжджі ― дві чайні ложки
  • Яйце ― три штуки
  • Жовток ― одна штука

Приклад панетоне. pixabay.com

Спосіб приготування:

З`єднати дріжджі, тепле молоко та ложку цукру. Змішати до однорідності. Додати до розчинених дріжджів кілька ложок борошна, перемішати та накрити харчовою плівкою. Залишити опару на годину в теплому місці.

Промити родзинки, просушити їх та нарізати дрібними шматочками. Замочити родзинки у коньяку.

Збити яйця, жовток, цукор та вершкове масло кімнатної температури до однорідної маси.

Помити апельсин та зняти з нього цедру на дрібній тертці. Додати цедру до яєчної маси та перемішати.

В опару влити яєчну масу, родзинки з коньяком та насипати борошно. Замішати тісто. Поставити його у тепле місце на дві-три години, накривши харчовою плівкою. Викласти тісто, приспати борошном та вимісити.

Викласти у форми для випікання на 1/2 та залишити в теплі до підняття. Випікати панетоне в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.

Паска "Крафін"

  • Молоко ― 110 мілілітрів
  • Борошно ― 350 грамів
  • Цукор ― 80 грамів
  • Дріжджі ― 20 грамів
  • Сіль ― чайна ложка
  • Яйце ― одна штука
  • Жовток яєчний ― дві штуки
  • Масло вершкове ― 160 грамів
  • Мускатний горіх мелений ― одна чайна ложка
  • Родзинки ― 200 грамів
  • Подрібнені горіхи ―100 грамів
  • Ванільний цукор ― один пакетик

Приклад крафіна. pixabay.com

Спосіб приготування:

Дріжджі та одну чайну ложку цукру розвести у теплому молоці і відправити у тепле місце до підняття. 40 грамів вершкового масла розтопити. Яйце, жовтки, цукор і ванільний цукор збити до піни.

Борошно просіяти та зробити посередині заглиблення. Влити туди дріжджі з молоком, яєчну суміш, додати сіль та змішати. Потім покласти розтоплене вершкове масло й замісити тісто. Вимішувати потрібно не менше десяти хвилин, поки воно не перестане липнути.

Поставити тісто у тепле місце на годину―півтори. Воно має збільшитися в об'ємі. Тепер його треба розділити на три частини, накрити харчовою плівкою і залишити на десять хвилин.

Далі розкачувати у тонкий прямокутний пласт. Потім посипати мускатним горіхом, родзинками і мигдальними пелюстками.

Закрутити у рулет, накрити харчовою плівкою і поставити у тепле місце приблизно на годину. Кожну частину розрізати уздовж, відступивши кілька сантиметрів від початку. Після чого спіраллю закрутити одну половинку розрізаного рулету, а потім і іншу, поклавши її зверху. Далі тісто покласти у форму для запікання, накрити харчовою плівкою та поставити у тепле місце на 20 хвилин.

У розігрітій до 200 градусів духовці крафін необхідно випікати протягом десяти хвилин. Потім зменшити температуру до 180 градусів і накрити форми зверху фольгою на десять хвилин, потім її зняти і випікати ще 15 хвилин. Готові паски посипати цукровою пудрою.

Новини України