“Стараємося вижити і все”: як відключення електрики впливає на розведення корів на Полтавщині

За інформацією: Суспільне Полтава.

На науково-виробничому господарстві у селі Стасі на Полтавщині утримують сотню корів та виготовляють молочну продукцію. Через відключення електрики господарство платить утричі більше грошей за живлення, користуючись генераторами, оскільки і доїння, і поїння худоби, і виробництво автоматизоване.

Про це розповів Суспільному директор господарства Геннадій Головін.

Щодня на фермі господарства апаратами доять сотню корів. За словами директора, коли відключають електрику, підключають генератори, оскільки потрібно доїти тварин вчасно.

Директор науково-виробничого господарства Геннадій Головін. Суспільне Полтава

"Через два дні можна на м’ясокомбінат, мастити забивають протоки у вим’ях, і все – корова хворіє і її більше не врятуєш. Складність у тому, що генерації не вистачає, ми вибираємо ті моменти, які найважливіші, використовуємо потужності не всі одночасно, а за призначенням – там подоїли, там охолодили, там ще щось зробили", — повідомив Геннадій Головін.

Через використання генераторів доводиться платить більше грошей за живлення, оскільки від цього залежить процес доїння і поїння.

"У три, в чотири рази дорожче, ніж електроенергія та, яка для нас уже дуже недешева. Дуже важко, але ми стараємося, якби ми не робили нічого, вже б стада б не було. То малими генераторами, то більшими. Для того, щоб зберегти виробництво, ми стараємося вижити і все. Ми будемо намагатися працювати, будемо старатися. Що у нас вийде – поживемо, побачимо", — додав директор господарства.

На фермі науково-виробничого господарства у селі Стасі вранішнє доїння.

Машинне доїння корів на фермі у Стасях на Полтавщині. Суспільне Полтава

"У нас корови породи українська чорно-ряба молочна. Вранішнє доїння розпочинається о 6-й годині ранку, процес доїння проходить до 9-ї годинку. Вечірнє доїння проходить у нас з 18-ї до 21-ї години вечора. Це трішки затримує процес доїння, це треба зупинити всіх, переключиться, підключиться, а це все час", — пояснила головний зоотехнік молочно-товарної Ганна Басовська.

Роблять це у стаціонарних установках за допомогою апаратів.

"Запускаємо корову у доїльну установку, підкручуємо її місце, підмиваємо корову і підключаємо апарат", — розповіла майстриня машинного доїння Тетяна Устименко.

Майстриня машинного доїння Тетяна Устименко. Суспільне Полтава

Загалом на фермі господарства – чотири сотні голів великої рогатої худоби, чверть з цього – дійні корови. Увесь надій спрямовують на виготовлення молочної продукції. Для цього на господарстві є цех із переробки молока. За відсутності електрики він теж працює від генератора.

"У цеху потрібно підтримувати температурний режим. Наші інженери забезпечили автоматичне переключення, воно відбувається через 30-40 секунд, ми переходимо з електроенергії на генератора, і з генератора на електроенергію", — поділився оператор молочної лінії Олександр Олексієнко.

Новини України