За інформацією: Суспільне Тернопіль.
На продукти до великоднього кошика Світлана Лихолат витратила майже 950 гривень. Суспільне Тернопіль
Щоб зібрати великодній кошик, тернопільській сім'ї доведеться витратити близько 1 тисячі гривень. У цьому переконалися кореспонденти Суспільного, які разом із жителькою обласного центру купували продукти до святкового столу на центральному ринку.
Тернополянка Світлана Лихолат прийшла на ринок, аби придбати продукти для великоднього кошика. Першою жінка купувала паску. Розповіла: щороку випікала її вдома разом з сім’єю за бабусиним рецептом. Однак цього року вирішила придбати готову.
Відповідно до цін, які називали продавці на ринку, півкілограмова паска коштувала 60 гривень, середня — вагою 300 грамів, — 55 гривень, маленька — 150-грамова — 45 гривень. Хоча були й значно дорожчі — по 80, 90, 125 гривень і вище.
Ціни на паски різняться, залежно від виробника та ваги. Суспільне Тернопіль
Далі — м'ясні та ковбасні вироби.
Ковбаса з меленого м'яса коштує 345 гривень за кілограм, та, де м'ясо шматочками, — 355 гривень.
На центральному ринку Тернополя домашня ковбаса коштує 345-355 грн за кілограм. Суспільне Тернопіль
Світлана Лихолат вибрала кільце ковбаси з меленого м'яса. 595 грамів заважили на 210 гривень.
Ще жінка обирала шинку. Кілограм коштував 378 гривень, а за шматок на 745 грамів вийшло 275 гривень.
До великоднього кошика традиційно також кладуть бочок або шинку. Суспільне Тернопіль
Окрім м’ясних виробів та паски у великодній кошик Світлана кладе сир та масло.
На ринку продають домашні сир та масло. Суспільне Тернопіль
Домашнє масло на ринку коштує 450 гривень за кілограм. Також жінка обрала бринзу, а ще домашні яйця, з яких робитиме крашанки, варячи їх у цибулевому лушпинні. Ціна яєць — 5 гривень за штуку. Хрін, який також традиційно кладуть до великоднього кошика, коштував 15 гривень за штуку.
Корінь хрону на ринку продають по 15 грн за штуку, яйця — 5 грн за штуку. Суспільне Тернопіль
Загалом великодній кошик обійшовся Світлані Лихолат у 947 гривень:
— масло — 227 грн за 500 г (1 кг — 450 грн);
— сир — 75 грн за 260 г (1 кг — 280 грн);
— ковбаса — 210 грн за 595 г (1 кг — 355 грн);
— шинка — 275 грн за 745 г (1 кг — 378 грн);
— паска — 45 грн за 150 г;
— яйця — 100 грн за 20 штук (5 грн за штуку);
— хрін — 15 грн за штуку.
Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що традиційний великодній набір на родину з чотирьох осіб обійдеться приблизно в 1663 грн, це на 17% дорожче, ніж минулого року. Набір з паски, яйця, домашньої ковбаси, шинки, сала, вершкового масла, м’якого та твердого сиру, хрону та солі у 2024 році коштував 1422 гривні.