Сезон у самому розпалі: які гриби можна купити на ринку в Луцьку і як безпечно їх збирати

Грибний сезон на Волині – у самому розпалі. Соцмережі рясніють світлинами боровиків, маслюків та інших дарів лісу. Люди ж поділилися на два табори: любителів тихого полювання та тих, хто полюбляє лише смакувати дарами осені.

Цієї суботи на ринку, що на вулиці Єршова, прилавки рясніли різними грибами – і свіжими, і вже маринованими у баночках. А вродилося цього року лісових смаколиків чимало, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

«Я збирав польські гриби. Найчастіше вони в траві ростуть чи під ялинками… Як де, як в якому лісі. Нині грибів трішки є», – розповів хлопчина Богдан, який стоїть біля одного з прилавків.

Читати ще: Початок грибного сезону: які гриби вже продають на базарі в Луцьку та почім

І продавці, і покупці діляться секретами, як правильно збирати гриби.

Пані Надія, яка прийшла на ринок скупитися, розповідає, що раніше часто ходила по гриби, а збирати їх навчив батько: «Любила збирати і знала, як відрізнити. Присідала і дивилася, бо батько так учив. Казав: якщо гриб над землею піднятий, то має бути видно білий корінь. Бо коли гриб ще в землі, то його не дуже й розрізниш».

А от пан Сергій розповідає, що цьогоріч дарів лісу вдалося зібрати чимало. На прилавку у нього красуються маслюки та парасольки, інші гриби уже встигли розкупити.

«Я збираю їх у Ковельському районі. Парасольки, зокрема, ростуть там, де багато органічної маси. А були в мене сьогодні й білі, сироїжки, підберезники, ріжки і зелениці, але їх вже розкупили», – каже чоловік.

Читати ще: Страва сезону: як на Волині готують голубці з грибами

Хтось уже встиг потішитися грибному сезону, а хтось ще тільки збирається на тихе полювання.

Лучани Леся і Богдан, які прийшли по продукти, розповіли, що на наступні вихідні планують поїздку до найближчого лісу. Молоді люди кажуть, що цієї осені по гриби ще не їздили, але сподіваються назбирати повні кошики.

«Звичайно, найбільше хочеться збирати тільки білі гриби», – каже Богдан. А Леся додає, що дуже любить польські.

«Вміємо відрізнити поганий гриб від доброго. У поганого зазвичай знизу є рифлена смужка. Чули, що гриби не засвоюються, так що з них толку мало, але посмакувати можна», – кажуть Леся та Богдан.

Проте не слід забувати: з початком грибного сезону зростає і ризик отруєння. Адже чимало грибів схожі між собою, тож потрібно пильно придивлятися, які кладете у кошик.

А цьогоріч на Волині вже зафіксували перший випадок отруєння. У лікарню потрапила 10-річна дитина із Володимирського району, якій стало зле після вживання підсушених грибів.

Також варто пам’ятати, що гриби досить важка їжа для шлунку, тому ними не можна зловживати. Вагітним, жінкам, які годують грудьми, людям старшого віку їх їсти не рекомендують, а дітям до 12 років – взагалі не варто споживати. Якщо ж раптом відчули симптоми отруєння, потрібно негайно звернутися до медиків.

Джерело

Новини України