Реформа харчування: на Полтавщині навчають шкільних кухарів

За інформацією: Суспільне Полтава.

Перша група учасників проєкту “Кулінарні хаби” (червень 2023-го року). Фото: Суспільне Полтава

На Полтавщині шкільних кухарів навчають готувати страви з нового меню. Для них викладають майстри виробничого навчання закладів профтехосвіти, які влітку 2023-го року пройшли відповідні курси.

Три тижні кухарів навчатимуть готувати страви за новим меню у межах реформи шкільного харчування. Курси розпочали 11 березня на базі кулінарного хабу Регіонального центру професійно-технічної освіти №1 у Кременчуці. Про це йдеться на сайті Полтавської обласної військової адміністрації. Заявки на навчання подали 25 територіальних громад області для 145 кухарів закладів освіти.

Шкільні кухарі, які проходять курси. Фото: Сайт Полтавська ОВА

Навчають шкільних кухарів майстри виробничого навчання закладів профтехосвіти Полтавщини, які пройшли відповідні курси. Після навчання, яке завершиться 29 березня, шкільні кухарі отримають сертифікати та зможуть вчити інших.

Шкільні кухарі спостерігають за процесом приготування. Фото: Сайт Полтавська ОВА

Що відомо про реформу шкільного харчування на Полтавщині

2020-го року Міністерство охорони здоров'я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку. У жовтні 2023-го року Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.

Китайська печеня зі свининою, яку вчилися готувати перші учасники проєкту “Кулінарні хаби”. Фото: Суспільне Полтава

Із червня 2023-го року на Полтавщині впроваджують реформу шкільного харчування. Вона передбачає, зокрема, більш ретельний відбір продуктів та спрощення процесів приготування. Впровадження реформи в області мають завершити до 2027-го року. Для цього необхідно, зокрема, навчити персонал харчоблоків та оновити обладнання.

Що таке проєкт "Кулінарні хаби"

Проєкт "Кулінарні хаби" реалізують в рамках реформи шкільного харчування в Україні. Представники навчальних закладів відпрацьовують приготування страв, отримують відповідні сертифікати та мають змогу навчати цьому інших. Про це раніше Суспільному розповідав директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський.

Перша група учасників проєкту “Кулінарні хаби” (червень 2023-го року). Фото: Суспільне Полтава

Перша група кухарів, які узяли участь у проєкті на Полтавщині, складалася із 20 майстрів виробничого навчання закладів профтехосвіти. Вони відпрацьовували навички базі кулінарного хабу у Кременчуці. Учасники мали два дні практичних навчань. До цього були теоретичні заняття онлайн.

Перші учасники проєкту “Кулінарні хаби” на Полтавщині (червень 2023-го року). Фото: Суспільне Полтава

Новини України