Продаж молодняка домашньої птиці на Полтавщині: чи зросли ціни

За інформацією: Суспільне Полтава.

На Полтавщині стартував сезон роздрібної торгівлі домашньою птицею. Зокрема, люди купують добових бройлерів, м'ясо-яєчних курчат та гусенят для розведення в домашніх умовах. Поки попит на молодняк невеликий. У зв’язку з потеплінням він зростатиме вже протягом цього тижня.

Про це розповів Суспільному директор інкубаторної станції Андрій Волошин.

Олександра Шаптала купує зо кілька десятків добових м'ясо-яєчних курчат на інкубаторній станції. За її словами, для утримання птиці вдома ціна прийнятна.

Добові м’ясо-яєчні курчата на інкубаторній станції. Суспільне Полтава

"Купую не кожен рік, тільки за потреби. Для яйця, для себе, для м’яса. М’ясо-яєчну птичку. Це "Іспанка", "Редбро", "Геркулес". Нульовий вік, це тільки вилупились", — розповіла покупчиня Олександра Шаптала.

Олександра Шаптала купує кілька десятків курчат на інкубаторній станції. Суспільне Полтава

На інкубаторній станції у селі Клюсівка Новосанжарської громади молодняк бройлерів оптом реалізують увесь рік. Кілька тижнів тому розпочали і роздрібну торгівлю. Задля цього розширили асортимент, розповіла головний технолог інкубаторної станції Ольга Бурова.

Добові бройлери на інкубаторній станції. Суспільне Полтава

"Кури, гуси, індики, м'ясо-яєчні породи. Є бройлер, це м’ясна порода, є м'ясо-яєчні породи, які даються і м'ясо, і яйце. Таких шість-сім видів. Весь процес заключається із закладки яйця. Потім ідуть повні міражі. Це відбір на запліднене і незапліднене яйце. Потім іде переніс з інкубаційної шафи у вивідну, і йде до самого виводу. На виводі вже отримуємо готове курча, передаємо на вакцинацію і все. І вже готове курча. Цей весь процес займає 21 день", — поділилась Ольга Бурова.

На інкубаторній станції почали торгувати молодняком домашньої птиці і в роздріб. Суспільне Полтава

Андрій Волошин займається птахівництвом на Полтавщині близько дев’яти років.

"Птахівництвом ще з дитинства займаюсь. Ще батьки займались. Самі ми з Донецької області, переселенці. 2016-го року приїхали і тут вже заснували цей інкубатор. Було шість машин всього-на-всього. Розраховано десь на чотири мільйони на рік птиці. На даний момент це вже інкубатор, який розрахований на 24 мільйони курчат на рік", — розповів директор інкубаторної станції Андрій Волошин.

Одна із інкубаторних машин на станції. Суспільне Полтава

Якщо на оптовий продаж попит великий завжди, розповів Андрій Волошин, то в роздріб поки беруть мало. Ціни на добову птицю цьогоріч зросли.

"У зв’язку з тим, що зайшов пташиний грип, в Європі дуже багато, та і в нас випадки в Україні були до нового року. І батьківського стада, несучок, багато вибили. І зараз йде нестача яйця. Тому підіймаються ціни. Навіть телефонували з Чехії, Польщі, Естонії, питали курчат. Роздріб по бройлеру зараз, по м'ясо-яєчних – це десь від 30 до 36 (гривень – ред.) у залежності, яка птиця. На опті це 29-30. Дуже здорожчало. До нового року можна було купити 23, зараз до 30. І ще буде рости, швидше за все, тому що батьківського стада так швидко не розвинеш. Ціни на гусенят десь почнуться зі 100-110. Там далі будемо бачити, як ринок буде показувати", — пояснив Андрій Волошин.

Директор інкубаторної станції Андрій Волошин. Суспільне Полтава

Та все ж вирощувати птицю в домашніх умовах вигідніше, ніж купувати м'ясо чи яйця, сказав чоловік.

"Вигідніше. Ти можеш і травички кинути, і м'ясо буде смачніше на вигулі, на свободі", — додав директор інкубаторної станції Андрій Волошин.

За словами директора інкубаторної станції, у зв’язку з потеплінням попит на молодняк курей, гусей та іншої домашньої птиці почне зростати протягом найближчого тижня.

Новини України