За інформацією: Суспільне Тернопіль.
Кози на підприємтсві. Суспільне Тернопіль
На Тернопільщині крафтове підприємство виготовляє тридцять видів крафтового сиру. Десять видів — це сир із козиного молока, двадцять видів сиру — це суміш коров’ячого і козячого молока.
Про це розповіли кореспонденти Суспільного.
Крафтове підприємство тримає тисячу кіз. Ветеринар Владислав Чопик розповів, чим їх годують:
"У нас сінаж на кормовому столі, а на годівницях солома ячмінна, гранули вони їдять на дійці. Кожній персонально насипаємо по 420 грамів зранку і 430 грамів ввечері".
Владислав Чопик. Суспільне Тернопіль
Щоранку і щовечора кіз здоюють, розповіла голова фермерського господарства Лілія Прокіпчук. За її словами, за один раз можуть здоїти 12 кіз:
"Перед тим, як коза заходить в доїльний зал, її вим’я обробляють антибактеріальним засобом. Їм подобається корм, вони розслабляються, в них грає музика. Потім ми обробляємо дійки, закладаємо апарати, видоюємо кіз і після того обробляємо їх дійки йодом, щоб вбити всі бактерії".
Лілія Прокіпчук. Суспільне Тернопіль
За день кози дають три тонни молока, розповів Владислав Чопик:
"На даний час середньодобовий надій виходить чотири літри на козу. Кози — вони такі примхливі до годівлі та умов утримання. Вони хочуть, щоб в них було завжди сухо, щоб завжди було що їсти".
Доїння кіз. Суспільне Тернопіль
На фермі виготовляють коров’ячі, коров’ячо-козині та козині сири, розповіла менеджерка підприємства Яна Птиця:
"Не всі люди сприймають козиний сир. А за рахунок того, що ми маємо такий різний асортимент, ми маємо більше клієнтів. І плюс, коли люди починають дегустувати, то найкраще починати якраз із коров’ячого сиру, далі 50 на 50 і потім козиний. Бо потім він не видається таким насиченим. Можна гарно відчути контраст смаків".
Яна Птиця. Суспільне Тернопіль
За словами жінки, підприємство виготовляє різні види моцарели:
"Є моцарела у шайбах, моцарела у вершковій паличці, у паличці зі смаком курки гриль і у палиці зі смаком грибів. Далі у нас є козині сири. Козині сири витримуються довше — від пів року і далі. Найбільш витриманий сир у нас має два роки. Він більше схожий до пармезану, тому він навіть не ріжеться а колеться".
Кози Суспільне Тернопіль
Кози Суспільне Тернопіль
Продукція підприємства Суспільне Тернопіль
Продукція підприємства Суспільне Тернопіль
Продукція підприємства Суспільне Тернопіль
Продукція підприємства Суспільне Тернопіль