Печуть хліб “на сонці”: як пекарня на Вінниччині працює на електростанції

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Пекарня в Ольгополі. Суспільне Вінниця

Про це Суспільному розповіла завідувачка пекарні Наталя Шоробура.

Сонячну електростанцію потужністю 50 кВт для потреб пекарні в Ольгополі встановили на початку 2024, сказав керівник місцевого агропідприємства Павло Каленич.

Сонячна панель. Суспільне Вінниця

Сонячну енергію для виробничих цілей тут накопичують 58 фотомодулів.

"У нас стоїть тут сонячна електростанція, сонячний акумулятор на 328 кВт. Практично ми використовуємо сонце вдень. А ввечері — від акумуляторів. Це дає нам змогу, відколи ми поставили сонячні акумулятори, бути конкурентно спроможними, серйозними з іншими товаровиробниками", — сказав Каленич.

Сонячні електростанції в пекарні. Суспільне Вінниця

За його словами, альтернативні джерела енергії не тільки забезпечують безперебійне енергопостачання, а й дають можливість стримувати ціну на хліб.

"Ціна хліба мінімальна. Від 16 грн. Залежно від асортименту", — розповів Павло Каленич.

В пекарні випікаються батони. Суспільне Вінниця

Поки один хліб підходить, інший — допікається.

Випечений хліб. Суспільне Вінниця

Виробничий процес у пекарні не припиняється, розповіла завідувачка Наталя Шоробуда.

"Коли не стає світла, то пекарня в нас перемикається автоматично на альтернативне живлення. Це дуже великий для нас плюс. Ми допікаємо "на сонці". Хліб не пропаде", — сказала Наталя Шоробуда.

Працівниці пекарні замішують тісто. Суспільне Вінниця

Серед тих, хто виробляє хліб, Валентина Бойко.

Працівниці пекарні роблять бухінці хліба з тіста й важать їх. Суспільне Вінниця

Разом з іншими пекарями вона вимішує та зважує цільнозернові буханки.

Працівниці пекарні роблять з тіста бухінці. Суспільне Вінниця

Суспільному розповіла про вагу хлібини.

"Ми зараз виважуємо цільнозерновий хліб. Ми виважили його. Тепер даємо постояти, тоді він краще сходить. Потім його будемо виробляти в розстойку і після того 40 хв сходить, і в піч. Будемо випікати цільнозерновий хліб. 770 г важить – це тісто. Кожна буханка має 770 г тістом, а при випічці – 10% втрачається", — розповіла Валентина Бойко.

Новини України