За інформацією: Суспільне Полтава.
Близько півтисячі порцій сухих супів та борщів швидкого приготування щотижня виготовляють волонтери громадської організації "На вершині" із Полтави. Готові страви передають військовим на фронт.
Про це розповіла Суспільному представниця організації Ріта Ткаленко.
Нині волонтери в асортименті мають понад десяток найменувань сушених наборів. Цьогоріч, через здорожчання електроенергії та продуктів, охочих допомагати стало менше.
Волонтерка розсипає сушені овочі для борщу. Суспільне Полтава
"Куліші, горохові супи, рибна юшка, гречаний суп. Що ми там ще робимо? Багато чого робимо. Суп харчо, багато, багато чого, тому що, воно ж приїдається одне і те саме. Хочеться хлопцям, щоб і нашої душі трошки було і було б дуже добре, якби люди до нас приєднувались. Ну, хоча б донатами. Я вже не кажу про те, що рук не вистачає", — розповіла волонтерка Галина Мухіна.
Готові страви передають військовим на фронт. Є пакунки розраховані на зо півдесятка порцій. Також фасують й індивідуальні порції.
Розфасовані порції інгредієнтів для супів. Суспільне Полтава
"Я повинна запакувати в загальний пакет і прикласти інструкцію. На листочку написаний склад, на яку кількість води і дата. Тобто, сьогодні ми пакуємо, сьогоднішня дата. Там все до дрібниць", — розповіла волонтерка Олена Олезаренко.
"У мене син теж воює, він сказав: "Ми не збираємося всі, щоб в кучі ми були, щоб наварити нам борщу". Хтось прибіг із завдання, у когось є якийсь там час, заварили кип'яточку, залили супчик – через 10 хвилин можна їсти", — продовжила волонтерка Ріта Ткаленко.
Кожен пакунок із розфасованими порціями підписують та ставлять дату пакування. Суспільне Полтава
Усе для наборів сушать волонтери вдома. Овочі закупляють волонтери, привозять селяни, також долучаються благодійники. Цьогоріч, через здорожчання електроенергії та продуктів, охочих допомагати поменшало, каже Ріта Ткаленко.
"Якщо ми раніше могли, припустимо, на тисячу купити м'яса більше. Зараз ми його трошки менше купляємо. Рибку купляємо. Десь кілограм, два кілограми риби. І робимо юшку. По-перше, це новий вид супчика і трошки легше нагрузка на м'ясо, скажемо так. Да, звичайно, це дорожче. В мене сусідка теж суше, каже: "Цього місяця заплатила тисячу за світло". Так, що так, важкувато і народу малувато. Ми не зменшуємо кількість, хоть як воно не важко і грошей немає, але все одно, просимо донати і донатять", — розповіла волонтерка Ріта Ткаленко.
Сухарики, які додають до борщів та супів. Суспільне Полтава
Скільки овочів насушили, волонтери не підраховували. Щотижня військовим відправляють пів тисячі таких сушених наборів.
Щотижня волонтерки виготовляють близько пів тисячі пакунків сухів борщів та супів. Суспільне Полтава
"Хлопцям там же ж нашим важко. В нас у багатьох служать і рідні, і знайомі, і сусіди, і друзі. Так, що ми це все розуміємо і ми їх підтримуємо і як тільки можемо", — продовжила Ріта Ткаленко.