На Полтавщині майстриня відроджує традицію випікання давнього різдвяного печива панянок

За інформацією: Суспільне Полтава.

Майстриня з Котельви, що на Полтавщині, Оксана Дорошенко відроджує традицію випікання панянок – обрядового різдвяного печива. Робить це вдома разом із рідними. Працює за старовинними рецептами бабусь, розповіла Суспільному майстриня.

Майстриня створила також й авторське печиво "Котелевський коржик". Нині її коржики є у 30 країнах світу.

Оксана Дорошенко із сином Серафимом замішують тісто. Будуть випікати старовинне різдвяне печиво – панянки. Суспільне Полтава"Коли ходили колядувати, щедрувати, носити вечерю, ми отримували ось такі різдвяні коржики. Це ось коник, або панянка, або півник. Загальна назва оцих коржиків – це панянки", — розповіла майстриня Оксана Дорошенко.

У Котельві Оксана Дорошенко перед Різдвом випікає обрядове печиво. Така традиція була поширена у деяких районах на Полтавщині, Харківщині та Сумщині.

Старовинне обрядове печиво – панянки. Суспільне Полтава"Я ці панянки знала лише з колядувань, щедрувань, коли мене ними обдаровували. І коли я вийшла заміж, і на Різдво мені чоловік приніс пакунок оцих панянок, я тоді була здивована, де він їх узяв. Він каже: "Моя бабуся пече, моя сестра пече". І в мені щось таке, як ото заворушилося", — додала майстриня.

Тісто на панянки господині робили пісне, розповідає Оксана Дорошенко.

Еліна Ісакієва розмальовує основу обрядових пряників. Суспільне Полтава"Дві склянки цукру і одна склянка рідини. Раніше вчиняли на воді, вважали, що це пісні пряники, але насправді це такий канон на розсуд господині. Вже пізніше хто на молоці став учиняти, хто яйце добавляє, хто смалець, це вже хто як хоче".

Особлива й форма різдвяного печива, каже майстриня. Це – панянка, коник та півник. А основу забарвлювали у рожевий колір.

Печиво панянки. Суспільне Полтава"Розкачуємо тісто, зараз будемо видавлювати формочками панянки. Це старовинні форми, це робив дідусь мого чоловіка оцю формочку панянку. А це моєї бабусі формочки – ось панянка, коник. А це вже репліка, це мій чоловік зробив формочку півника, точно таку, як робив його дід Іван. Зараз ми оце все будемо робити", — продовжила Оксана Дорошенко.

Форми для панянок дісталися у спадок від бабусь, а також виготовив чоловік майстрині.

"Традиційно у нас розписуються панянки тонесенькими завитками, спіралями. Чим тонший завиток, тим краще. Це не завжди виходить так легко і просто. Розпис абстрактний, хаотичний, такі собі спіралі, таке собі котелевське ДНК", — ділиться майстриня.

Майстриня з Котельви Оксана Дорошенко. Суспільне Полтава

Народна традиція надихнула майстриню на створення авторського печива – "Котелевський коржик". Рецептуру своїх коржиків розробляла майже рік, розповідає Оксана Дорошенко.

"Це моя життєва філософія, це моя рефлексія на світ, на життя, на певні події, на людей. Ось, наприклад, тут ось я використала форму панянки традиційну, але тісто вже ось бачите, зовсім не таке, як на панянки. Тісто моє авторське, розпис теж мій авторський, панянка така сонячна. Ось, наприклад, інший коржик – це вже повністю мій авторський дизайн, моя авторська форма, ось це оцей лис, тільки тут в мене ще з таким от солярним знаком".

Печиво, яке приготувала майстриня. Суспільне Полтава

Двох однакових коржиків Оксана Дорошенко не виготовляє. Над одним може працювати кілька днів.

"Кожен коржик – це імпровізація. Я от починаю малювати, мені в уяві постає один образ. Коли я вже входжу в процес, можуть додаватися якісь там інші образи, якісь виринати, так сказати, інші творчі стежки. Я ніколи не знаю, який він буде наперед. Мені нецікаво двічі малювати одне і те саме, я не видержую. Це настільки нудно", — продовжила майстриня.

Панянки та "Котелевські коржики" Оксана Дорошенко виготовляє на замовлення. Робить це в обмеженій кількості. Нині коржики майстрині є у 30 країнах світу.

"Це не основний рід нашої діяльності, це швидше якби данина традиції. Котелевський коржик, значить, так, я можу робити на замовлення, але це дуже індивідуально і дуже, скажемо так, обмежена кількість. Це, не те, що можна штампувати. Коржики я роблю, в першу чергу, для своїх близьких людей, для рідних, для себе, от да, для себе. Тому що коли, наприклад, буває такий момент, якась подія мене дуже схвилює, надихне. І мені хочеться його вилити от в якесь натхнення", — розповіла Оксана Дорошенко.

Новини України