На Франківщині чоловік та жінка потрапили до реанімації через можливе отруєння грибами

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

На Франківщині чоловік та жінка потрапили до реанімації через можливе отруєння грибами. Фото ілюстративне: Суспільне Івано-Франківськ

На Івано-Франківщині до реанімації потрапили чоловік та жінка. Попередньо, у них діагностували отруєння грибами.

Про це інформують у Держслужбі з надзвичайних ситуацій в області.

Пацієнти — чоловік та жінка 1957 і 1959 року народження із села Уторопи Косівського району. Їх доставили до реанімаційного відділення Косівської центральної районної лікарні.

Як запобігти отруєнню грибами:

  • не годувати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх тими, що вирощені штучно та підлягають контролю й продаються в торгівельній мережі;
  • збирати лише відомі гриби;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • пильно оглядати їх, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • не зривати занадто молоді чи старі гриби;
  • не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств та забруднених територій;
  • уникати збору грибів у посушливу погоду;
  • не куштувати сирих грибів;
  • готувати гриби впродовж першої доби після збору;
  • варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді щонайменше 30 хвилин;
  • зберігати страви з грибами в емальованому посуді в холодильнику не більше ніж добу.

Ознаки отруєння грибами можуть з'явитися як через 30 хвилин після споживання, так і впродовж кількох наступних днів.

Які гриби не можна збирати:

  • з циліндричною ніжкою та потовщенням біля основи;
  • гриби з пошкодженою ніжкою, старі, зів'ялі або червиві;
  • пластинчасті гриби, оскільки під них часто маскуються отруйні;
  • "шампіньйони" або "печериці" з білими пластинками на нижьому боці капелюшка.
Новини України