За інформацією: Суспільне Полтава.
У Полтаві почали зростати ціни на м'ясо-молочні продукти. Загалом здорожчати вони можуть на 30 і більше відсотків. Основна причина – довготривалі відключення світла, адже електропостачання потрібне для виробництва і зберігання продуктів та для виготовлення кормів тваринам. Як наслідок, зростає собівартість товарів тваринного походження.
Про це Суспільному розповіла докторка економічних наук Юлія Самойлик.

М’ясо на центральному ринку у Полтаві. Суспільне Полтава
"Є тверді сири українського виробника, є м’які – адигейський і сулугуні, бринза українського виробника і також імпортні Голландія і Польща. Крім сирів, є масло, сметана, кисломолочний сир, ряжанка, кефір, сирки глазуровані, йогурти. Деякі виробники попіднімали товар (ціну – ред.), тому що вони варять сир завдяки генератору, це додаткові витрати. На 25 гривень ось цей сир піднявся, сулугуні піднявся на 20 гривень", — розповіла продавчиня Юлія Музика.
Збільшення вартості продукції вплинуло на покупців, додала продавчиня.
"Люди ті, що раніше брали на 500 гривень, зараз беруть на 200. Ті, що брали на 200, зараз беруть на 100. Ті, що брали на 100 – не беруть взагалі. Пенсіонер дозволити собі не може сир", — додала Юлія Музика.

Сирна продукція. Суспільне Полтава
Збільшення ціни у першу чергу пов’язано з перебоями електропостачання, оскільки Полтавщина – у топі областей, де найдовше відключать світло. Друга причина – підвищений попит перед новорічними святами.
"Галузь тваринництва порівняно з рослинництвом, є більш енергомісткою. Тобто, щоб виробити продукцію тваринництва дійсно потрібно затрачати більше електроенергії. Якщо це молоко, то це доїльні апарати, які також потребують енергії, якщо це велике підприємство, якщо це не вручну здійснювати. Якщо виробництво ковбас, також необхідно використовувати певне устаткування і використовувати електроенергію. Тому виробники, які використовують альтернативні джерела, такі як генератори, вони вкладають у собівартість відповідно в ціну," — повідомила докторка економічних наук Юлія Самойлик.

Докторка економічних наук аграрного університету Юлія Самойлик. Суспільне Полтава
"Це дуже багато, тому що для нинішніх цін яка зарплата у різних людей. В одних 30 тисяч, в інших – 15, а про пенсіонерів я взагалі мовчу. У мене мама пенсіонер, щоб сказати вона живе, вона не живе, вона виживає. Чи буду я купляти? молочку я завжди купую, тому що в мене маленька дитина, а з приводу м’яса можуть бути протиріччя, чи це буде свинина чи куряче м'ясо", — повідомила покупчиня Оксана Мельникова.
Зі слів науковиці, електропостачання потрібне як для виробництва та зберігання продукції тваринництва, так і для виготовлення кормової бази для них.

Валентина Іщенко торгує м’ясними й ковбасними виробами, а також копченостями на полтавському ринку. Суспільне Полтава
"І виробляти корми, наприклад, якщо це подрібнення кормів у себе в господарстві, щоб запустити цю крупорушку (?- пристрій у млині, на якому деруть зерно на крупи), подрібнювач, потрібна електроенергія", — додала Юлія Самойлик.
Валентина Іщенко торгує м’ясними і ковбасними виробами, а також копченостями власного виробництва з Полтавщини та Західної України. Деякі постачальники, зі слів жінки, вже почали піднімати ціну.

Покупчиня Оксана Мельникова. Суспільне Полтава
"Як звичайно ми реагуємо на всі здорожчання, люди це все розуміють, що ми ж це не просто так (придумуємо – ред.). Якщо нам виробник трішки дорожче привозить, то, звичайно ж, і ми дорожче ставимо. Світло вимикають дуже часто і надовго, тому ви самі розумієте", — повідомила продавчиня Валентина Іщенко.
Зі слів Юлії Самойлик, зростання цін на м'ясо-молочну продукцію буде поступовим.
