М’ясо, сир, яйця та паски: як змінилася вартість вмісту “великоднього кошика” у Вінниці

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Паски на ринку “Приквокзальний” у Вінниці. Суспільне Вінниця

"Повинні пам’ятати, що їжа – це не найголовніше. Головне — зустріти Воскресіння Христове. Після освячення цих страв православні християни йдуть додому для того, щоб розговітися, тобто вперше після сорока днів скуштувати ці страви", — додає архімандрит ПЦУ.

Що кажуть фахівці

В ціні зросли м’ясні та молочні продукти. Буженина, шинка та інші делікатесні страви за рік подорожчали на 79 гривень за кілограм. Про це Суспільному розповіла фахівчиня Вінницького обласного управління статистики Ірина Собчук.

"Вироби з м’яса делікатесні цьогоріч вартують в середньому 425 гривень за кілограм. У березні 2023 року ціна була 354 гривні. Ковбаси варено копчені коштували 328 гривень за кілограм. У відповідному періоді минулого року ціна становила 288 гривень. Пачка двістіграмового масла коштувала 67 гривень, нині – 83. М’який сир коштував 170 гривень, у березні 2024 року – 188 гривень за кілограм", — говорить Ірина Собчук.

Яйця на ринку “Приквокзальний” у Вінниці. Суспільне Вінниця

Яйця та цукор у магазинах та на ринках Вінниччини, за її словами, подешевшали. Борошно вартує, як і торік.

"Відчутно змінились ціни на яйця: з 58 гривень у 2023 році до 36 гривень за десяток у березні 2024. Також цукор – з 35 гривень до 29 гривень за кілограм. Ціна на борошно майже не змінились і складають 16 гривень за кілограм", — зазначила Ірина Собчук.

Що кажуть продавці та вінничани

Продавчиня Тетяна Сима торгує кошиками власного виробництва, які привезла із Закарпаття. Ціни, каже, залежать від розміру кошика.

"РВисвітлені — дорожчі, натуральні дешевші. Від 150 до 800 гривень. Здається, вартість трохи нижча, ніж минулого року. Торік більше брали, може ще час не прийшов. На останній день всі відкладають", — говорить Тетяна Сима.

Продавець Сергій зазначає, що на молочні продукти перед Великоднем ціни зросли. ,

"Сир в основному, бо торік був 180 гривень, зараз, за тиждень до Великодня — 200 гривень. На Великдень в основному купують сир, гірше сметану, яйця, ще рідше масло. Сметана — 60 гривень, яйця — 50-60, масло — 300, молоко — 45", — розповів Сергій Володимирович.

М’ясні вироби на ринку “Приквокзальний” у Вінниці. Суспільне Вінниця

Ковбаси, сало та м’ясо у ціні не здорожчали, вважає продавчиня Оксана Прокопишена. За кілограм свинини просять від 150 гривень. На готові вироби мають замовлення до суботи включно.

"Святити як беруть: шматочок ковбаски, шматочок шинки. Можуть взяти в нас запечений бекон посвятити, шматочок сала, шинку. Ціна на свиней не змінилась і ми також не підіймаємо. 150-160 гривень котує м’ясо, сало – 150 гривень, але є і за 80-90 гривень", — говорить Оксана Прокопишена.

На ринку "Привокзальний" продають паски, крафіни та панатони. Ціни на них коливаються від 35 до 120 гривень.

"Продаю львівську пасочку, дуже смачна, схожа до італійської панатони. Менша — 250 грамів, коштує сто гривень, більша вагою 350 грамів — 120 гривень. Не набагато зросла, інші продукти більше зросли. Менша — на 10 гривень, більша — на 5", — розповіла продавчиня Людмила.

Ринок “Приквокзальний” у Вінниці. Суспільне Вінниця

Родзинки та інші сухофрукти для крафінів на ринку “Привокзальний” купує вінничанка Юлія. Вона каже, що ціни порівняно з минулим роком не подорожчали. Паски пектиме сама.

"Поки що скупилася на прикраси, на декор. Витратила 500 гривень. Думаю, що до тисячі гривень буде моя пасочка. Ми використовуємо домашні яйця, борошно домашнє, тому все не купуємо", — каже Юлія.

Великдень за новим календарем

  • Великдень — це основне свято в християн, що відзначається залежно від місячного циклу. Великдень цьогоріч православні християни святкуватимуть 5 травня.
Новини України