За інформацією: Суспільне Рівне.
Жителька села Миротин, що на Рівненщині, Сніжана Олексюк розповіла про давній рецепт вареників з гречкою і картоплею, який місцеві успадкували від переселенців із Надсяння.
"Ситні, смачні та ще з особливою начинкою", — так жителька села Миротин Здовбицької громади Сніжана Олексюк розповіла про страву, яку в її населеному пункті господині готували та й тепер готують: як будні, так і у свята. І ця страва — вареники.
"Ці вареники — різновид яворівського пирога з гречкою і картоплею, який готували в Галичині і який внесено до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, — розповіла пані Сніжана. — Переселенці, які переїхали у Миротин із Надсяння, привезли цей рецепт з собою. З часом він інтерпретувався із пирогів у вареники. Адже їх простіше й швидше готувати, та й інгредієнти доступніші".

Господиня Сніжана Олексюк.
