“Живий” хліб на заквасці: як на Полтавщині місцева облаштувала хлібну майстерню

За інформацією: Суспільне Полтава.

Юлія Альошкіна із Полтавщини розробила власний рецепт хліба на заквасці. Як розповіла вона Суспільному, спочатку випікали його лише вдома. А після народження другої дитини почала займатися цим професійно – відвідала майстер-класи і створила свою майстерню.

Юлія Альошкіна із Коломацької громади займається випіканням хліба на заквасці два роки. Починала це робити для рідних, а згодом облаштувала гараж під хлібну майстерню. Ідея виникла, коли пішла в декрет. Поки вправляється там самостійно.

"Не можу до кінця гарно організувати до кінця свою роботу. У якому плані: я підпорядкована заквасці. Це живий організм, і я йому підвладна", — поділилась власниця хлібної майстерні Юлія Альошкіна.

Юлія Альошкіна випікає хліб на заквасці. Суспільне Полтава

Як розповіла Юлія, раніше вона випікала дріжджовий хліб. Та згодом вирішила робити більш корисний – на заквасці. Такий, за її словами, популярний за кордоном та на заході України.

"За період цієї холодної ферментації, яку проходить цей хліб, оці живі організми, оця закваска, скажімо так, вони перетравлюють усі складові тіста. Тобто той самий глютен вони перетравлюють, цукор. І вони вже не є такими пагубними на організм", — розповіла Юлія Альошкіна.

Випікає одну партію Юлія Альошкіна упродовж трьох діб. Суспільне Полтава

Випікає одну партію майстриня (а це майже сотня хлібин) упродовж трьох діб. У перший день ставить опару. На другий – заміс та формування виробу і в останній – випікання.

"Я всі рецепти розробляла сама, так було й що брала в інших майстрів. Але основу всю під себе робила", — повідомила власниця хлібної майстерні.

Унікальність хліба полягає у “живій” заквасці та холодній ферментації. Суспільне Полтава

За словами Юлії Альошкіної, унікальність цього хліба полягає у "живій" заквасці та холодній ферментації. Адже перед випіканням тісто вистоюється у холодильнику до 14 годин. У майбутньому майстриня хоче розширити свій бізнес і найняти працівників.

"Я хочу залишити ручну працю. Усе, що в нас буде з автоматики, – це лише тістоміс. І мені хотілося трішки відновити, відродити старі традиції, традиції наших дідів та прадідів", — поділилась майстриня.

Новини України