Як зберігати продукти у спеку під час вимкнень електроенергії. Поради фахівця

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Як у спеку зберігати продукти під час вимкнень світла. Unsplash

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві. Про це розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Іван Васьків.

Як зберігати їжу у спеку й без світла, щоб уникнути харчових отруєнь, читайте у матеріалі Суспільного.

"Якщо їжа викликає сумніви, не потрібно її перевіряти на смак"

Іван Васьків рекомендує не готувати страви із запасом та не тримати приготовлену їжу при кімнатній температурі понад дві години у спекотну погоду.

"При відключенні світла потрібно тримати дверцята холодильника або морозильних камер зачиненими, тому що так температура зберігається довше. Наприклад, в морозильній камері, якщо її не відчиняти, температура зберігається до 48 годин. В холодильнику — до чотирьох годин. В холодильнику — плюсова температура, тому цей період часу трохи менший, — каже фахівець.

Якщо холодильник через відключення світла не працює понад чотири години, Іван Васьків не рекомендує споживати деякі продукти, що в ньому зберігалися.

"Якщо їжа викликає сумніви, якщо ви бачите, що вона змінила колір і з'явився якийсь запах, ми не рекомендуємо перевіряти її на смак. Рибу, яйця, молочні продукти й нарізані фрукти краще споживати першими, адже вони швидко псуються", — пояснює Іван Васьків.

"Потрібно пам'ятати про воду"

Перш ніж торкатися продуктів чи готової їжі, слід обов'язково мити руки, каже фахівець.

"Якщо вода відсутня, можна скористатися спиртовими антисептиками для рук. Також необхідно мити руки після відвідування туалету або використовувати вологі серветки. Крім того, потрібно мити та дезінфікувати всі поверхні та кухонні приладдя, які використовуються для приготування їжі. Страви слід зберігати в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами", — говорить Іван Васьків.

Фахівець радить обмежити споживання страв, які швидко псуються.

"Потрібно пам'ятати про воду. Для пиття та приготування страв використовувати чисту питну воду з відомих джерел. Якщо немає водопостачання, подбайте про запаси питної води промислового виробництва. Щоб вживати воду, набрану з поверхні джерела водопостачання, її потрібно прокип'ятити. Якщо дотримуватися таких заходів, буде менший ризик отруїтися", — каже Іван Васьків.

Підприємці мають забезпечити роботу холодильників

Власники магазинів та ринків мають подбати про альтернативні джерела живлення, аби продукти, які повинні зберігатися у холодильнику, залишалися свіжими. Інакше, під час відключень електроенергії, будуть порушені санітарні норми, пояснює Іван Васьків. Фахівець радить покупцям звертати увагу на колір і запах продуктів, а також дивитися на терміни та умови зберігання.

"Не всі продукти потрібно зберігати при низькотемпературному режимі, тобто від нуля до 8° чи 10° тепла. Є такі продукти, що можуть зберігатися до 25° тепла. Якщо є сторонній запах біля холодильників, не варто купувати такі продукти. Зараз — висока температура повітря, плюс — відключення світла, і треба вибирати продукти, які не викликають сумнівів щодо якості", — розповідає Іван Васьків.

З його слів, аби продовжити термін зберігання м'яса у холодильнику на час відключення світла, можна попередньо заморозити лід та обкласти ним продукцію. Холодильник на цей період відчиняти не можна, щоб не випускати звідти холодне повітря.

Які наслідки вживання неякісних продуктів

Іван Васьків каже: при споживанні неякісних продуктів можуть бути розлади шлунково-кишкового тракту та отруєння.

"На такому продукті розвиваються мікроорганізми, які можуть викликати й токсикоінфекцію, і сальмонельоз, який призводить до отруєння. Якщо людина вже відчуває відповідні симптоми — підвищення температури, нудоту, діарею — то необхідно одразу звертатися до медиків", — підсумовує Іван Васьків.

Новини України