Гастротуризм на Полтавщині: як готували, що їли та які страви збереглися нині

За інформацією: Суспільне Полтава.

На Полтавщині у давні часи готували, зокрема, юшки, холодники, борщі, голубці та галушки. Деякі рецепти не використовують, а частину з них можна спробувати у закладах і нині. Про це у матеріалі до Всесвітнього дня туризму, який відзначають 27 вересня.

Гастротуризм ― один зі способів познайомитися із культурою та історією регіону. Про традиційні страви, давній посуд та побут українців відвідувачам розповідають в інтерактивному музеї гастрономії у Полтаві. Його засновниця та директорка Лариса Оніщук. За її словами, заклад працює із 2018-го.

"Ми тут проводимо розроблені нами авторські обряди, посвяти, ставимо мініспектаклі, відповідаємо на питання і так далі, тобто сам оцей процес прив'язаний, звісно ж, до гастрономії, до традицій національної полтавської кухні".

Давній посуд в інтерактивному музеї гастрономії у Полтаві. Суспільне Полтава

У давнину жінок було мало часу на процес приготування їжі, бо вони займалися господарством та дітьми. Тому намагалися готувати прості страви. Зокрема, каші ― булгур, гречку та пшоно. Рис був дорогим, бо його на території сучасної України не вирощували, розповіла дослідниця.

"Якщо говорити про перші страви, вони в старі часи називались юшка. Як писав Іван Петрович Котляревський, який в своїй "Енеїді" 147 страв згадував: "Сім казанів стояли юшки, а в чотирьох були галушки". Та ж сама окрошка, а у нас, українців, називався він холодник або холодний борщ. Готувався в літню пору року, додавався туди варений бурячок на сироватці або на кисляку", ― розповіла Лариса Оніщук.

На Полтавщині традиційно подавали страви у керамічному посуді. Суспільне Полтава

У борщ раніше не клали картоплю і томати. Зазвичай до нього входили буряк, капуста, морква, цибуля, часник, у деяких регіонах ― квасоля. Культура харчування була тісно пов’язана із релігією ― майже пів року люди постилися. Однією з традиційних страв були галушки. За словами дослідниці, страви за подібними рецептами у місцевих закладах подають і нині:

"Було багато, в принципі, рецептів галушок. Робилося тісто, щипалося, кидалось в киплячу юшку, потім цідилося і приправлялося іншими інгредієнтами ― смажена курочка, шкварочки, сметанка".

У макітрах у давнину робили опару та місили тісто, а також подавали готові страви. Суспільне Полтава

Раніше на Полтавщині використовували переважно керамічний та дерев’яний посуд. Ложки теж робили із дерева. Були популярні кошики, які плели із лози. Із ними, зокрема, жінки ходили на ярмарки. Лариса Оніщук розповіла:

"Ми конкурентоспроможний регіон в гастротуризмі, і в нас дуже гарні традиції в закладах харчування, зараз знаходять старі рецепти, готують страви по кухні Котляревського, і є замовлення на такі саме екскурсії, на такі гастротури".

Новини України