За інформацією: Суспільне.
У господарствах Черкащини збирають груші. У 2025 році аграрії втратили 35 відсотків урожаю через травневі заморозки, які припали на період цвітіння дерев.
Попри це зібраних плодів має вистачити, щоб забезпечити регіон, розповів Суспільному директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.
У дерев’яні ящики збирають груші сорту "Марія", розповів працівник саду в одному із господарств Артем Призенко. Щоб під час збору не пошкодити врожай, верхівки дерев обривають зі спеціальної платформи:
"Робимо все дуже обережно, у рукавицях. Кладемо їх, не кидаємо, бо це дуже лагідний сорт. Платформа чіпляється до трактора, четверо людей стають і зривають, роблять так, щоб було доступно, щоб усе можна було дістати, бо якщо просто тягнутися, вона обривається, падає і псується".
На Черкащині збирають урожай груш. Суспільне Черкаси/Аліна Бережна
За словами працівниці Людмили Мізецької, із 15 гектарів саду збирають урожай груш третій тиждень:
"Коли дощ, то не збираємо, тому що не дуже зручно і болото, а і груша ж мокра буде псуватися".
Груші почали збирати в середині вересня, розповіла бригадирка Тетяна Ляпун. Цьогоріч, з її слів, плоди достигли пізніше, ніж торік:
"Минулого року ми почали збирати трошки раніше, тому що було дуже спекотне літо, змінився клімат. Всі сорти осінні — «Рікс», «Бера листопадова» і «Марія». Найпізніше збираємо «Марію»".
Груші. Суспільне Черкаси/Аліна Бережна
Якщо минулого року зібрали 160 тонн груш, то нині врожай менший на 30 відсотків через весняні заморозки, додала пані Тетяна. За понад десять років садівництва такі збитки від морозів мають вперше:
"Було дві ночі підряд сильних заморозків. Ми зберігали, як могли, багаття палили. «Рікс» практично не постраждав. Це більш-менш перша грушка осіння. «Бера» постраждала. Я думаю, ми втратили процентів 20. І «Марія» гарно постраждала, дуже мало її на дереві".
На Черкащині збирають урожай груш. Суспільне Черкаси/Аліна Бережна
Та цього врожаю достатньо, щоб забезпечити плодами покупців із різних регіонів, зазначила Тетяна Ляпун:
"Магазини, школи, садочки беруть у нас. Грушку, яка падає, ми в окремий ящичок кладемо і відразу відправляємо на соки, робимо соки. «Марію» ставимо і починаємо зберігати. Зберігаємо при температурі від нуля до трьох градусів тепла, при вологості 97 відсотків".
Груші. Суспільне Черкаси/Аліна Бережна
Цьогоріч почали тестувати нову методику запилення груш, розповіла фермерка Юлія Петрова. Це допомогло врятувати не пошкоджений морозами врожай:
"Одним із рішень, яке ми запровадили цьогоріч вперше і яке дало відчутні результати, — це активне залучення джмелів як запилювачів. Ми встановили вулики з джмелями в межах саду в період цвітіння груш і це себе повністю виправдало. Джмелі працюють тоді, коли бджоли не літають: у прохолодну, похмуру чи вітряну погоду. І саме це допомогло врятувати частину зав’язі груш у ті дні, коли весна була ще зимною. Вони не бояться ні ранкової роси, ні легкого дощу, і, мабуть, завдяки їм ми побачили плоди навіть на тих деревах, де не сподівалися нічого".
Як розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко, всього на Черкащині грушами засаджено 370 гектарів. У 2024 році зібрали дві тисячі тонн груш. Цьогоріч через весняні заморозки їхній врожай всюди менший на 35 відсотків.
"В основному це насадження у населення, а близько 30-35 гектарів — у підприємствах. Цього року буде на 30-35 відсотків менший валовий збір, на рівні 1,5 тисячі тонн. Торік, у 2024-му, було дві тисячі тонн. Але сподіваємося, що в принципі цього об’єму в 1,5 тисячі тонн вистачить для забезпечення потреб нашого регіону", — зазначив посадовець.
На Черкащині збирають урожай груш. Суспільне Черкаси/Аліна Бережна