Безсніжна зима. Як погода на Кіровоградщині впливає на озимі зернові культури

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Агроном господарства з села Кетрисанівка, що на Кіровоградщині, Сергій Череватенко перевіряє посіви озимої пшениці. Суспільне Кропивницький

Агроном господарства Сергій Череватенко перевірив озиму пшеницю, яку посіяли у середині вересня.

"Пшениця розвинулася непогано, покущилася. Є тільки один нюанс – приморозки були без снігу. Вони попалили листя".

Сергій Череватенко показує посіви озимої пшениці. Суспільне Кропивницький

Безсніжна зима вплине на майбутній врожай, сказав агроном.

"Вона не вимерзне, буде жити, але у свою точку ростуЦе частина рослини, де відбувається активний поділ клітин і ріст. Вона знаходиться на верхівках пагонів, коренів або в основі листків і забезпечує подовження та розвиток рослини. пригнітиться. Почне по-новому розвиватися і тоді від цього буде менший урожай, відсотків на 50".

Директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка розповів, що досліджує посіви озимого ячменю на науково-інноваційному полігоні.

"Вже відбулися два етапи загартування ячменю і буде раптове зниження температури до мінус 10-12 градусів. Для нього це не страшно. Тобто на глибині вузла кущіння такі посіви ячменю можуть витримувати до мінус 11-14 градусів. Якщо в повітрі, то десь до мінус 18-20 градусів. Озима пшениця – більш морозостійка культура, ніж озимий ячмінь і, особливо, ріпак".

Ігор Семеняка досліджує посіви озимого ячменю на науково-інноваційному полігоні. Суспільне Кропивницький

Керівниця профільного департаменту Валерія Фурманова розповіла, що посівну озимих в області, як і торік, завершили наприкінці жовтня.

"Зернових посіяли 392 тисячі гектарів. Це на 42 тисячі гектарів більше, ніж було торік. Більшість посівів озимих складає пшениця – 343 тисячі гектарів або 87% посівних площ".

Щоб отримати хороший врожай озимих і не залежати від перепадів погоди, директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка радить аграріям звернути увагу на українські сорти селекції зернових.

"Наші сорти витримують досить низькі температури та перепади температур між теплом і холодом".

Новини України