Багато гарбузів, смаколики та ігри: як пройшло свято Гарбуза у Луцькому зоопарку. Фоторепортаж

У неділю, 19 жовтня, у Луцькому зоопарку провели традиційне Свято гарбуза. Попри холодну погоду, охочих провести сезон, поласувати смаколиками та відпочити знайшлося чимало. Гарбузове меню дісталося не лише відвідувачам звіринцю, але і його мешканцям.

Проведення Свята гарбуза у зоопарку стало вже традиційним, а наступного року його планують розширити та зробити ще більше цікавих локацій. Серед основних цьогоріч – частування гарбузовою кашею, звареною на вогні, напоями, печивом та тістечками, показові годівлі, майстеркласи, фермерські виставки та багато іншого.

Окремою родзинкою свята стали фотозони, а в самісінькому центрі зоопарку розмістили локацію з великою кількістю гарбузів. Атмосферу осені можна було відчути усюди. Потурбувалися і про найменших відвідувачів – їх розважали аніматори студії свят «Гарбузик».

Також на території звіринцю діяли благодійні локації, де продавали виготовлену власноруч продукцію, виручені кошти з якої спрямують на підтримку армії. Серед них – «Університет третього віку», БФ «Старе місто Луцьк» та ГО «Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку».

Як зазначила директорка Луцького зоопарку Людмила Денисенко, свято є своєрідною подякою відвідувачам, збиранням урожаю та підсумком сезону. Головний герой – гарбуз, він присутній на кожній локації та у кожній страві.

«Цьогоріч традиційно головний герой свята – це гарбуз. Присутні страви із гарбуза – борошно, хліб, цукати, цукерки, чай і королівська каша, зварена на вогні, а також частування різними смаколиками. Паралельно проводиться виставка гарбузів та фермерської продукції, майстеркласи, які теж пов’язані із гарбузами, показова годівля різних тварин і птахів зоопарку. Тематичні фотозони, де присутні багато-багато гарбузів, і найбільша з них у центрі. Фотозони вміщають близько шести тонн гарбузів, відвідувачі там можуть сфотографуватись, зарядитися позитивом і провести час з родиною. І я щиро вдячна усім тим, кого не злякала холодна погода і вони прийшли переналаштуватися й набратися нових сил», – розповіла Людмила Денисенко.

Найбільше цікавого на виставку та дегустацію привезла колекціонерка Наталія Боярчук. На столі – різні сорти квасолі, гострого перцю, гарбузів, хліб, борошно, соки, олія, цукерки і багато інших позицій, приготовлених із гарбуза.

«Дуже багато страв можна приготувати, і це не лише каша. Здавалося б, ніби звичний для українців гарбуз, але скільки всього з нього можна зробити. Тут є, наприклад, цукерки, вони виготовлені на основі соняшникового ядра, заправлені медом і обсипані крихтою гарбузового насіння. Гарбуз поділяється на такі два основні сорти – крохмалисті і соковиті, з останніх можна зробити дуже смачні цукати. Також борошно, яким можна загущувати різні підливи, супи, додавати у хліб. Ще ми привезли з собою прес, саме за допомогою нього можна зробити корисну гарбузову олію», – зазначає Наталія Боярчук.

Представники «сонячної» кавʼярні «Старе місто» також принесли на продаж вироби, над створенням яких працювали люди із синдромом Дауна. У них місія благодійна – збір коштів для придбання «Старлінків» для армії.

«У нас інклюзивне волонтерство, тут представлені вироби, які робили люди з синдромом Дауна під час наших занять в організації. Наразі мета – закрити збір на «Старлінки». У нас йде постійна робота, лише за цей тиждень вдалося чимало допомогти військовим. Сьогодні нас також прийшли підтримати молоді люди із синдромом Дауна, які й створювали ці роботи. Цим заходом ми хочемо покрити збір на ще один «Старлінк». У нас тут є ще безпрограшна лотерея, де кожен учасник може вибрати собі подарунковий пакунок з дуже гарним сюрпризом, є також цікаві вироби ручної роботи та інше», – розповідають представники кавʼярні «Старе місто».

Дісталися смаколики і тваринкам – і на показових годуваннях, і окремо. І, звичайно, головний у раціоні – гарбуз. Тож саме таким помаранчевим та смачним запамʼяталося Свято гарбуза у Луцькому зоопарку.

Христина КРОТ

Джерело

Новини України