За інформацією: Суспільне Чернігів.
Володимир Сиса показує надої корів на підприємстві. Суспільне Чернігів
Молоко має екстра ґатунок. Загалом денний надій тут становить 17,5 тонн.
"Із усього поголів’я – 430 корів у нас — 19 голів дають більше 60-и літрів, дві голови дають — більше 70-и. І 80 голів дає більше 50-и літрів", — хвалиться Володимир Сиса.
Генетика — від американських биків
Чоловік ділиться: секрет таких надоїв складається з трьох факторів. Першим називає генетику. Над цим у "Понорах" працюють протягом 12 років, зокрема, роблять штучне запліднення сім’ям американських биків.
Корови на підприємстві. Суспільне Чернігів"На цій фермі була порода «Сементал» і ми пішли шляхом так званої «голштинізації», тобто постійно запліднювали «Голштином». Це з 2012 року, з часом результат оце дав, що ми бачимо класичного «Голштина», який і дає таку продуктивність", — каже Володимир Сиса.
Персонал, який годує і доїть з точністю до хвилини
Другим фактором він називає ефективний менеджмент. Каже: на підприємстві працює кваліфікований персонал з 90 людей.
Валентина годує двомісячних телят за допомогою молочного таксі. На добу вони споживають до двох кілограмів комбікорму та 9 літрів молока.
"Нажимаємо, ось наприклад трійку – три літри. Ось я підхожу до теляти, натискаю на кнопочку і три літри воно налило", — показує свою роботу Валентина.
Телятниця Валентина показує, як годує теля. Суспільне Чернігів
Тут впевнені, що годування чи доїння має відбуватися з точністю до хвилини, аби уберегти тварин від стресу. У цьому переконалися на початку повномасштабного вторгнення, коли через окупацію вимушені були збіднити раціон поголів’я.
Володимир Сиса говорить: втратили близько 20 тварин та лише за рік відновили молочну продуктивність.
"Надої напряму пов’язані з її (тварини — ред.) моральним, психологічним станом. Чим менше ми стресуємо корову, тим вищі надої у нас, однозначно. В нас є генетика — супер, а тепер її треба розкрити: дати весь набір кормів, створити комфортні умови і тоді корова щаслива", — пояснює Володимир Сиса.
Збалансований раціон із понад 20 інгредієнтів
У господарстві є власний кормовий цех, де для худоби формують збалансований раціон із понад 20 інгредієнтів. 70% його складових, зокрема, протеїнові корми, вирощують на орендованій одній тисячі гектарів землі.
Володимир Сиса показує корми на підприємстві. ФОТО: Суспільне Чернігів
Якісний раціон Володимир Сиса називає третім фактором, який впливає на високі надої:
"Ми не годуємо залишками кормів, відходами кормовими. Ми — вирощуємо. Якщо кукурудза, то вона силосна і для силосу вирощена. Використовуємо декілька видів протеїнових кормів для того, щоб збалансувати раціон. Білкові корма ми купляємо".
Зараз підприємство працює над оформленням статусу племінного. Це дозволить ділитися набутим генофондом з іншими господарствами України.