1200 гривень за звання Герой України: як у соцмережах просять “донати” за закриття петицій

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Колаж переписки у соцмережі Людмили Богун та зірка Героя України. Колаж переписки у соцмережі Людмили Богун та зірка Героя України

Від 50 до 1200 гривень "донату" за поширення петиції про присвоєння звання Герой України просять власники Telegram-каналів, Instagram та Facebook-сторінок. Коли вони отримують гроші, то людей блокують, а кількість голосів під петицією залишається незмінною. Про це Суспільному розповіла дружина загиблого військовослужбовця Людмила Богун. Її чоловік, Костянтин Ярових, волонтерив у блокадному Чернігові, а восени 2022 року пішов служити до ЗСУ. У червні 2024-го загинув під час виконання бойового завдання. 20 серпня вона подала на сайт президента електронну петицію з проханням присвоїти йому посмертно звання Герой України. Тепер кілька разів на тиждень Людмила отримує повідомлення у соцмережах, де їй пропонують, щоб вона заплатила, аби петиція набрала необхідну кількість голосів.

Як дружина загиблого бійця вирішила створити петицію

Костянтин Ярових з перших днів повномасштабного вторгнення волонтерив, розвозив людям похилого віку, які залишалися в Чернігові, їжу, ліки, допомагав у побуті. Восени 2022 року долучився до лав Збройних Сил.

"Він постійно був «на нулі», жодного разу не відмовлявся від бойових завдань. Він зазнав поранення під Бахмутом, лікувався і потім вже його відправили обороняти Харківщину", – розповідає дружина Костянтина Людмила Богун.

Людмила Богун. Telegram/Людмила Богун

Виконуючи бойове завдання на Харківщині, 11 червня 2024 року кулеметник Костянтин Ярових помер від вибухової хвилі під час артилерійського обстрілу. Зі слів дружини загиблого бійця, подати на сайт президента електронну петицію з проханням присвоїти її чоловікові Костянтину Ярових посмертно звання Герой України їй запропонувала знайома.

"Я відмовилась, думаю: «Ну яка петиція?». На мій погляд, це потрібно якийсь героїчний подвиг зробити: прикрити грудьми кулемет чи направити палаючий літак на склад боєприпасів росіян, щось таке. На скільки знаю, Костя нічого такого не робив. Але через деякий час я зрозуміла, що, якщо аналізувати все, що він зробив після початку війни, то він дійсно герой”, – ділиться Людмила.

Загиблий військовий Костянтин Ярових. Facebook/Людмила Богун

"Пише мені людина: «Я вам все зроблю»"

За перший місяць петиція набрала більш ніж половину потрібних голосів. Проте зараз, за словами Людмили Богун, збір підписів майже зупинився.

"Люди, мабуть, вже втомилися від цієї війни. Я була у відчаї, думаю, нічого не набирається, і тут мені пише людина: «Я вам все зроблю, не хвилюйтеся, не буду вимагати грошей, лише зробіть передоплату, щоб я знала, що ми з вами договір зробили». Я подумала, що щось дуже маленька передоплата – 120 гривень. І так засумнівалася, а потім у чатах пошукала і бачу, що це шахраї”.

Дружина загиблого військовослужбовця розповіла, що такі пропозиції в особистих повідомленнях у соцмережах вона отримує постійно. Найбільша сума, яку запропонували заплатити за голоси, – 1200 гривень.

Повідомлення у соцмережах про петиції Героїв України. Людмила Богун

"Також є групи в Telegram, Instagram та Facebook, де пропонують: «Ви мені підпишіть, а я вам». І ось ці шахраї, «бізнесмени» долучаються до тих груп і починають в особисті повідомлення надсилати такі пропозиції. Розповідають, що у них в команді 15 людей: «Ми все швидко зробимо або ж просто викладемо у таку-то групу вашу петицію за донат». Вони називають це донатом, хоча ми розуміємо, що донат – це добровільний внесок, а тут конкретні суми і конкретні пропозиції. Вони розраховують, що за такі маленькі суми поліція їх не буде шукати", – говорить Людмила.

Жінка каже, що серед її знайомих були ті, хто платив за підписи. Проте після цього їх блокували, а кількість голосів під петиціями не змінювалась.

Повідомлення у соцмережах про петиції Героїв України. Людмила Богун

Чи допомагають електронні петиції отримати звання Герой України?

Електронна петиція про отримання звання Герой України адресується президентові. Щоб її розглянули, потрібно зібрати не менш як 25 тисяч підписів протягом трьох місяців з дня її оприлюднення. Про це йдеться на сайті президента. Правозахисник Дмитро Науменко говорить, що це звання присвоюється громадянам за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень.

"Але, що є геройським вчинком – такого переліку не існує. Це вже на розгляд відповідної комісії, вони вирішують — чи присвоювати, чи не присвоювати таке звання. І збір необхідної кількості голосів під петицією не гарантує того, що вона буде підтримана президентом. Це умова для її розгляду", – розповів Дмитро Науменко.

Попередньо, матеріали про присвоєння звання Герой України розглядає експертна група при Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України. До її складу входять представники Міноборони, Апарату Головнокомандувача ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та інші. Дмитро Науменко каже, якщо військовослужбовець отримав посмертно іншу держнагороду, а потім рідні створюють петицію про присвоєння ще і звання Герой України, то в більшості випадків його не дають.

"Ініціювати подання може безпосередньо військова частина, в якій військовослужбовець проходив або проходить службу, і командування може клопотати перед вищим командуванням для того, щоб його представили до нагороди. І 90% людей отримують звання не завдяки електронній петиції, а завдяки поданню військової частини, проведеному розслідуванню та безпосередньо вчинку того військовослужбовця, який підпадає під ці критерії", – розповів правозахисник.

Також є ситуації, коли кандидатуру на присвоєння звання Герой України подають командири військової частини і паралельно за це збираються підписи через електронну петицію на сайті президента. Одним із таких прикладів є історія бійця 3-ї штурмової бригади з Чернігівщини Андрія Сергієнка із позивним "2.0". У 19 років він командував штурмовою групою бригади. Під час штурму Андріївки на Донеччині особисто ліквідував 24 російських військових, а загальна кількість знищених ним росіян – близько сотні. 30 вересня 2024 року Володимир Зеленський присвоїв Сергієнку звання Герой України.

Новини України