У передмісті Харкова перевіряють переселенців

Перевірки триватимуть півтора місяці.

У Харківському районі розпочалися перевірки переселенців та господарств, які надають житло людям зі статусом ВПО.

У Височанській селищній громаді попередили мешканців, що з 1 лютого під контроль потрапляють усі переселенці. Перевірки триватимуть до 15 березня 2024 року.

“Фахівцями селищної ради буде проведено суцільні перевірки достовірності відомостей, які подаються власниками домогосподарств для надання компенсаці”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомили UA-NEWS.in.ua у сільраді, наприкінці 2023 року у громаді було зареєстровано 766 переселенців.

Представники сільради перевірятимуть факт проживання внутрішеніх переселенців за певною адресою, безоплатність розміщення людей, за яких просять компенсацію від держави та інші обставини, що впливають на законність отримання компенсації власником житла. 

“У разі встановлення за результатами перевірок факту необґрунтованості відомостей, які подані власникам домогосподарств, виплату компенсації таким особам буде припинено”, – попереджають у сільській раді.

У Мінреінтеграції нагадують, що статус ВПО можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Представники влади мають попереджати про перевірку завчасно, за 2 дні. Якщо будуть знайдені порушення, протягом 14 днів необхідно звернутися до управління соціального захисту населення (УСЗН), аби довести причину відсутності вдома.

Як писав UA-NEWS.in.ua, на Харківщині зареєстровано пів мійльона внутрішньо переміщених осіб. Через зловживання у деяких забирають виплати. 

Це відбувається у тих випадках, якщо людина зареєструвалася, але не проживає за цією адресою У такому випадку комісія приймає рішення про позбавлення статусу ВПО і виплат. Вибіркові перевірки спеціалісти територіальних органів соціальної сервісної служби. Їх здійснюють за базою Нацсоцслужби України, повідомила “Суспільному” начальниця головного управління Національної соціальної сервісної служби у Харківській області Наталя Приходько. З початку повномасштабної війни на Харківщині було кілька тисяч перевірок.

Джерело

Новини України