У Кропивницькому реорганізують обласний шкірно-венерологічний центр. Як, чому та чи вплине це на пацієнтів

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Мар’яна Попович. Фото: Суспільне Кропивницький

Про причину реорганізації шкірно-венерологічного центру

Реорганізація допоможе шкірно-венерологічному центру зберегти профіль та отримати фінансування з 1 квітня, розповів керівник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Це, за його словами, не передбачає скорочення працівників.

"Мова йде про приєднання шкірно-венерологічного центру до фтизіопульмонологічного медичного центру. Вони розташовані на одному майданчику, поруч, тому переміщення жодного не планується. І пацієнти так само звертатимуться в поліклініку шкірно-венерологічного центру".

Шкірно-венерологічний центр не законтрактований НСЗУ. На думку керівника департаменту, крім шкірно-венерологічного центру фінансування від Національної служби здоров’я може не отримати ще п’ять лікарень.

"Госпіталь ветеранів війни, центр репродуктивного здоров’я, фізкультурний диспансер, центр СНІДу та патолого-анатомічне бюро. Останнє має пакет, але він дуже невеликий. Обласна адміністрація готує низку ініціатив, пов’язаних з їх приєднанням до іншого профільного закладу, щоб зберегти заклад, зберегти пакет та відновити фінансування НСЗУ".

Рішення про реорганізацію мають ухвалити на сесії облради.

Як НСЗУ фінансує медзаклади Кіровоградщини

За інформацією Олега Рибальченка, цього року контракти з Національною службою здоров’я мають 78 комунальних лікарень, чотири приватні та 39 фізосіб-підприємців.

"Загалом законтрактовано на понад 3,5 мільярди гривень. Але сума може змінюватись, залежно від наданих послуг".

За правилами НСЗУ, якщо заклад має один пакет послуг, він не контрактується, сказав Олег Рибальченко.

"Тому увагу привертає питання контрактування обласних закладів. Цьогорічні особливості були пов’язані ще й із тим, що цей пакет контрактується на перший квартал, а потім його переглядають. Деякі профільні обласні заклади мають тільки амбулаторний пакет. Серед них і шкірно-венерологічний центр".

Шкірно-венерологічний центр у Кропивницькому – один з чотирьох медзакладів Кіровоградщини, які цьогоріч не отримали фінансування за пакетом "амбулаторна допомога", пояснила заступниця директора департаменту Національної служби здоров’я України Наталія Шуліка.

"Відповідно до порядку реалізації програми медичних гарантій, затвердженому постановою уряду №1394, НСЗУ не укладає договори із закладами, як минулого року мав лише один з пакетів. Вимоги постанови прописані так, щоб заклади не були монопрофільними, щоб заклад не надавав тільки амбулаторну допомогу, бо це не дуже правильно. Більш ефективно, з огляду на менеджмент, об’єднувати заклади".

За словами Наталії Шуліки, торік договори з НСЗУ уклали 120 медзакладів, цього року – 113.

"Якщо того року 48 закладів мали договір на пакет амбулаторної допомоги, то цього річ – 44. НСЗУ не укладає договори щодо надання медпослуг, віднесених виключно до амбулаторного та стоматологічного пакетів, якщо 2023 року було укладено договір лише за цими пакетами. Мова йде про монопрофільні заклади".

Новини України