Міська ТВК в Чернігові втретє не зібрала кворум для реєстрації нових депутатів: які причини відсутності членів комісії

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Засідання Чернігівської міської територіальної виборчої комісії (ТВК), яке мали провести 7 березня для реєстрації трьох нових депутатів міської ради, не відбулося через відсутність кворуму. Це вже третя спроба провести відповідне засідання ТВК.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного, яка була присутня на засіданні.

За словами голови ТВК Олексія Сікача, зараз у Чернігові перебуває 13 з 18 членів комісії, але на засідання прийшли лише п'ятеро.

Олексій Сікач. ФОТО: Суспільне Чернігів"Решта повідомили, хто – на лікарняному, хто – на роботі, хто – у відрядженні. Ще п'ятеро взагалі не можуть взяти участь у засіданні комісії: двоє – за кордоном, один – в лавах ЗСУ, і двоє – вони за сумісністю своїх теперішніх займаних посад не мають права брати участь в засіданні комісії".

Тому, як пояснив Олексій Сікач, присутні члени комісії ухвалили рішення звернутись щодо заміни членів, які з об'єктивних причин не мають можливості брати участь у роботі комісії.

"Ми завтра звертаємось до місцевих осередків політичних партій, від яких ці члени комісії були призначені ЦВК до складу Чернігівської ТВК, щоб вони зробили подання до ЦВК про заміну".

Мова йде про членів ТВК від "Європейської солідарності", "Голосу", Всеукраїнського політичного об'єднання "Єдина родина", "Республіка" та "За майбутнє".

"Якщо втретє член комісії не з'являється, не маючи поважних на те причин, то буде подання до ЦВК щодо виключення його зі складу комісії і призначення іншого", – зазначив Олексій Сікач.

Наразі наступне засідання призначили на 18:00 12 березня.

Нагадаємо, засідання Чернігівської міської територіальної виборчої комісії має зібратися для реєстрації трьох нових депутатів міської ради на заміну тих, які 8 лютого склали свої повноваження: це Юрій Тарасовець зі "Слуги народу", Вікторія Лазаренко й Сергій Кирієнко з "Рідного дому".

Натомість мають стати депутатами двоє від "Рідного дому" Олександр Литвин (на момент балотування у 2020 році був доцентом кафедри автотранспорту та галузевого машинобудування НУ "Чернігівська політехніка") й Алла Ващенко (на момент балотування у 2020 році була директоркою школи №13), та Наталія Романовська (директорка Чернігівської швейної фабрики "Елегант") від "Слуги народу".

Що буде, якщо ТВК не вдасться зібрати кворум протягом 30 днів?

За словами юридичного радника громадянської мережі "ОПОРА" Павла Романюка у коментарі Суспільному, міська ТВК, згідно з постановою №433 Центральної виборчої комісії, у разі дострокового припинення повноважень депутатів міської ради має зібратися на засідання не пізніше як протягом 30 днів.

Павло Романюк. ФОТО: Twitter

На ньому члени комісії своїм рішенням мають визнати наступних за черговістю кандидатів у депутати у відповідному територіальному або єдиному виборчому списку від цієї місцевої організації політичної партії та повідомити відповідних кандидатів про це рішення, які отримають 20 днів для подання документів.

"Це будуть два окремі рішення. Я підозрюю, що це мають бути й два засідання, можливо й в той же день, але різні. Після того, як кандидат подав документи, дається п'ять днів для його реєстрації. Якщо всі вищезгадані строки порушуються — ТВК недієздатна", — говорить Романюк.

За його словами, у такому випадку Центральна виборча комісія може розпустити Чернігівську міську ТВК через її неспроможність зібрати кворум та провести засідання.

"В кодексі цей момент сформульовано наступним чином: повноваження усього складу ТВК можуть бути достроково припинені у встановленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала відповідну ТВК, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду, в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення ТВК Конституції, кодексу та законів України. Я розглядаю це як грубе порушення, адже від них залежить функціонування міської ради".

Новини України