Земельні аукціони в Чернігові: що це за ділянки, чому “Слуга народу” заблокувала рішення та яка позиція міської влади

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

На позачерговій сесії Чернігівської міськради 5 березня депутати розглядали питання щодо продажу права оренди на кілька земельних ділянок через земельні аукціони на майданчику Prozorro. Проте жодне рішення проголосувати не вдалося через позицію двох депутаток фракції "Слуга народу" Олени Стрілець та Катерини Демченко, а також голови цієї фракції та місцевого забудовника — Максима Черненка, який після розгляду проєкту рішення витягнув свою картку, чим завершив роботу сесії через відсутність кворуму.

Чому ці земельні ділянки вирішили винести на аукціон, а не через "схему" з "Чернігівбудінвестом" як це було раніше, як аргументує свою позицію Черненок та що з цього приводу каже в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако — читайте далі у матеріалі.

Про які земельні ділянки мова?

Згідно з проєктом рішення міськради "Про визначення переліку земельних ділянок для продажу права оренди на земельних торгах окремими лотами", йдеться про ділянки загальною площею понад 1,5 га на вулицях Незалежності, Київській, Гончій, Магістратській, Котляревського та проспектах Перемоги та Миру, які розташовані поблизу діючих або вже завершених будівництв та потребують благоустрою.

Василь Дмитренко виступає за трибуною міськради. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами начальника міського управління земельних ресурсів Василя Дмитренка, дані ділянки вже виносились КП "Чернігівбудінвест" на розгляд минулої сесії й були тоді проголосовані.

"Проте міська військова адміністрація відмовила у затвердженні даного рішення, мотивуючи це тим, що ці пункти треба виключити через ухиляння від проведення аукціонів. Тому на виконання даної відмови і на виконання розпорядження в.о. міського голови управління земельних ресурсів підготувало новий проєкт рішення і виносить ці ділянки на земельні аукціони".

Нагадаємо, що передачу земель забудовникам через КП "Чернігівбудінвест" практикували ще з часів попереднього міського голови Олександра Соколова, казав у коментарі Суспільному Олександр Гашпар, який є правозахисником та помічником депутатки Марини Семененко.

У 2019 році Чернігівська міська рада ухвалила рішення "Про забезпечення конкурентного підходу до передачі в оренду вільних від забудови земельних ділянок комунальної власності". Проте, через прогалини у нормах земельного кодексу, міська влада продовжувала передавати землі через "Чернігівбудінвест".

Новини України