Прибрали приміщення та розчистили хащі: туристи-волонтери влаштували толоку у палаці на Вінниччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Чоловік пам’ятає, як у цьому приміщенні була лікарня, а потім амбулаторія. До цього тут із кінця 19 століття мешкала родина цукрових магнатів Щеньовських. Останні 20 років будинок стоїть пусткою.

"Село має давню історію"

Фото: Суспільне Вінниця

Василь Пишняк розповів, що їхнє село має давню історію. Воно вказане ще на мапах Боплана — у середині XVII століття. Цією землею володіли польські роди: Замойські, Конецпольські, Любомирські. Після польського повстання 1831 року тодішнього власника Генріка Любомирського покарали й позбавили права на маєток. Село перейшло до родини Чарнецьких. Спочатку паном став батько, потім до 1892 року землями володів його син. Саме він продав свій маєток пану Коревицькому, а частину землі – Станіславу Щеньовському.

Його батько, Ігнацій Щеньовський, був відомим польським цукрозаводчиком, інженером, державним діячем. В історії країни він залишився як засновник та президент Товариства взаємного страхування цукрових заводів Польщі, а пізніше — як міністр промисловості та торгівлі Польщі. Згодом, викупивши все село та прилеглі землі у Коревицького, він стає одноосібним власником величезного маєтку. Тут він жив з сім’єю, тут народилися його сини Ольгерд та Владислав. Під час Першої світової війни Станіслав Щеньовський загинув на фронті, а його дружина Людвіка з синами у 1918 році емігрувала до Закопане.

"Обираємо маловідомі об'єкти"

Фото: Суспільне Вінниця

Прибрати сміття та розчистити територію довкола маєтку взялася всеукраїнська громадська організація “Спадщина UA”, розповіла її представниця Анастасія Донець. Для волонтерського туризму обирають маловідомі об’єкти України, які прибирають, розчищають від хащ і популяризують їх через соцмережі.

Фото: Суспільне Вінниця

Палац Щеньовських — перший об’єкт, який волонтери організації прибрали на Вінниччині. Сюди на толоку приїхали 25 людей з Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Ярмолинців, Києва та Вінниці.

"Спочатку ми обстежуємо об’єкт з архітектором, визначаємо, чи на ньому безпечно працювати людям. Ми визначили, що тут робота буде абсолютно безпечною, ми обираємо маловідомі об'єкти", — розповіла Анастасія Донець.

Фото: Суспільне Вінниця

За роки стінами палацу пішли тріщини. На балконах почала обсипатися цегла. Сходи теж зазнали руйнувань. Анастасія Донець розповіла, що у будинку є дві аварійні частини. Одна з них — веранда. Дах на ній був частково зруйнований: балки зогнили й обвалилися. На ньому росли дерева. Після прибирання залишилися пеньки, а всередині — звисає коріння. Зелений мох на стінах сліди, де покрівля протікала. Завдяки тому, що тут була лікарня, вдалося зберегти будівлю.

"У ній найбільше вікон. Найбільше світла. І тут найбільші вікна. Вона має вхід до банкетної зали, так званої, бальної зали, тут надзвичайно красива плитка", — сказала Донець.

Фото: Суспільне Вінниця

Довкола будинку — 5 га парку. На головній алеї — залишки лавок. Роботи з прибирання завершили, надалі волонтери розчищатимуть парк, аби з часом тут можна було облаштувати туристичний об’єкт або реабілітаційний центр.

Новини України