Перевозять людей, доставляють харчі та ліки: як на Чернігівщині допомагають жителям Малого Дирчина, де підтопило дорогу

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Тимофій Кастриця. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами старости Великодирчинського старостинського округу Миколи Лапи, цього року вода стала прибувати взимку.

"Це вона з початку січня місяця. І це, скажімо так, критична ситуація. Тому що раніше паводки були, вони були без льоду. А тут вода розлилася і ще замерзла".

Микола Лапа. ФОТО: Суспільне Чернігів

У місцях переливів подекуди є течія, людей збиває з ніг. Станом на 1 березня рівень води, зі слів старости, став знижуватися, проте дорога ще затоплена, а місцями глибина сягає до метра. Наразі між селами Великий Дирчин та Малий Дирчин залишається підтоплена дорога близько одного кілометра. Подолати її можна лише за допомогою спеціальної машини — снігоболотохід.

Підтоплена дорога. ФОТО: Суспільне Чернігів

Одну з машин надав Червоний Хрест. Вже другий тиждень на ній чергують волонтери та працівники ДСНС. Тепер місцеві жителі долають цю відстань безпечно і за декілька хвилин.

"За день нам доводиться як мінімум від чотирьох разів чи перевозити людей на ту сторону, чи забирати сюди. До магазинів люди ходять, хто їде на Чернігів, хто на Городню, хто до лікарень. Наша задача, насамперед, переправити людей безпечно. І якщо не дай Бог виникне надзвичайна ситуація, якщо приїде швидка до людей, то ми зобов'язані переправити людей на цю сторону", — каже волонтер із загону швидкого реагування Євген Хропатий.

Євген Хропатий. ФОТО: Суспільне Чернігів

Дружина Тимофія Діана Кастриця каже, встигли зробити деякі запаси продуктів. Але з маленькою дитиною залишатися в такій ситуації важко. Їх сімейний лікар перебуває у Городні. Жінка розповідає, як днями вона переправилася до лікарні.

"Ну мені треба було до лікарні їхати. І дякуємо тому, що Червоний Хрест тут завжди у нас. Бо якщо його б не було, я не знаю, як я б переправлялась, бо там дуже тяжко".

Діана Кастриця. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Миколи Лапи, наразі у Малому Дирчині проживає 11 людей, серед них одна малолітня дитина. Спрогнозувати, яким тут може бути весняний паводок, чоловік не може.

Новини України