У Кропивницькому єпархії ПЦУ передали парк

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці в парку імені Крючкова, червень 2023 року. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому місцевій єпархії Православної церкви України передали парк імені Крючкова у мікрорайоні Новомиколаївка. Таке рішення ухвалили під час засідання сесії міської ради 27 лютого.

Парк відійшов єпархії у постійне користування. За словами архієпископа Кропивницького й Голованівського Марка, про це єпархія просила з травня 2023 року — відколи їй передали храм Успіння Пресвятої Богородиці, який там розташований. Площа території — понад три гектари.

"Взагалі в парку Крючкова є дві земельні ділянки, — розповів архієпископ Марк. — Одна — це власне цілий парк, де розміщений храм. І от сьогодні міська рада вирішила питання по ньому. Ми ще минулого року, як тільки отримали храм, почали за цією ділянкою доглядати. Прибирали й косили там. Це все робили силами парафіян й управління єпархії. І власне місто нам її передало, щоб ми й далі нею займалися. У нас немає в планах щось там будувати. Ми лише її упорядкуємо. Оскільки ми це робили й минулого року, то ніяких змін для нас не буде".

На другій — меншій — земельній ділянці розташований колишній будинок культури. Сама будівля у власності церкви від лютого 2024 року. Її подарував благодійник. Землю ж релігійна організація поки орендує.

"І ми теж проситимемо, щоб нам місто передало цю земельну ділянку в постійне користування. Бо ми хочемо робити реконструкцію цієї будівлі, а для цього треба упорядкувати земельні питання".

Приміщення колишнього будинку культури в парку Крючкова, січень 2024 року. Фото: Суспільне Кропивницький

Там хочуть облаштувати духовно-просвітницький центр — управління кропивницької єпархії, бібліотеку духовної літератури, житло для священників, волонтерський центр.

"Це таке наше бажання, але є реальність, у якій ми живемо, — додав архієпископ Марк. — І тому тут стоїть питання, наскільки нам актуально буде зараз кидати сюди великі гроші й шукати їх, коли йде війна. Тому ми будемо дивитися на те, що відбуватиметься на лінії фронту. Якщо він наближатиметься до нас, то зрозуміло, що треба рити окопи й бліндажі, а не будувати будівлі. Але в будь-якому разі ми не маємо ні можливості, ні бажання використовувати гроші громади чи держави. Будь-що, що ми будуємо чи реконструюємо, ми робимо за гроші благодійників і парафіян".

Новини України