Після успіхів росіян на фронті ХОВА замовила будівництво фортифікацій на Харківщині на мільярди

За тиждень замовили будівництво оборонних споруд на суму, як за весь 2023 рік.

Харківська обласна військова адміністрація минулого тижня законтрактувала будівництво фортифікацій на 2,02 мільярди гривень.

За даними видання “Наші гроші”, ХОВА за тиждень подвоїла свій портфель “оборонних” замовлень. Усі закупівлі із будівництва фортифікаційних споруд були розміром менше 45 млн грн, проходили за закритою процедурою.

“Загальна сума вражає – за останні дні адміністрація Олега Синєгубова законтрактувала будівництво фортифікацій на 2,02 мільярди гривень. Як видно з графіка, таким чином ХОВА за тиждень фактично подвоїла свій портфель “оборонних” замовлень. Всі ці угоди були укладені у лютому, коли падіння Авдіївки було очевидне, а тиск рашистів на Харківщину лише посилився. Краще пізно, ніж ніколи”,  — йдеться у матеріалі “Наших грошей”.

За умовами контрактів, фортифікаційні споруди мають бути зведені до травня 2024 року та до 1 січня 2025 року.

Графік: “Наші гроші”.

“Територіальна оборона Харківської області та облаштування позицій лінії оброни частин та підрозділів є на сьогодні одним із найбільш пріоритетних напрямків, який направлений на підтримання високого рівня обороноздатності, захисту населення, а також збереження життя та здоров’я військовослужбовців”, – йдеться в обґрунтуванні закупівлі.

Найбільшими підрядниками на будівництво фортифікацій за весь час російського вторгнення на харківщині стали ПАТ “Трест Житлобуд-1” (1,75 млрд грн),  ТОВ “Проектний Альянс” (0,81 млрд грн), ТДВ “Житлобуд-2” (0,50 млрд грн), ТОВ “Жилстрой-3” (0,35 млрд грн), ТОВ “Тех-інком” (0,23 млрд грн), “Бізнес проєкт” (0,18 млрд грн), “Слобожанська будівельна компанія “Саргон” та ін.

На пресконференції 25 лютого у Києві Президент України Володимир Зеленський зазначив, що за його інформацією, фортифікаційні споруди на Куп’янському напрямку є одними з найкращих. За аналогією такі ж зводять на інших ділянках.

Нагадаємо, у 2023 році Харківщина також витратила на фортифікацію 2 мільярди гривень. Тоді основним підрядником департаменту ЖКГ, який є замовником цих закупівель, була компанія “Проектний альянс”. Вона отримала замовлення на 650 млн грн. Всі угоди, крім однієї, стосуються будівництва в сфері територіальної оборони. 

Джерело

Новини України