Готується захищати диплом. Історія 20-річного пораненого в Авдіївці бійця з Кіровоградщини, який лікується у Франківську

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: скрин з відео /КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

20-річний боєць Даниїл з Кіровоградщини отримав важке поранення 16 лютого 2024 року в Авдіївці. Зараз воїн лікується в Івано-Франківську та готується захищати диплом пілота цивільної авіації.

Про це розповіли на Facebook-сторінці Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

"Бути в небі завжди"

До того, як Даниїл пішов воювати, він навчався в Національному авіаційному університеті в Києві за спеціальністю "Пілот цивільної авіації".

"Зараз вчуся на четвертому курсі. Прийде мій ноутбук, закриватиму сесію, поки є вільний час. Скоро буде захист диплома, то треба скласти, щоб отримати цей диплом, аби стати пілотом, бути в небі завжди", — каже Даниїл.

"У нас ніхто не боїться іти в бій"

До вступу в лави ЗСУ хлопець вивчав інформацію про бригаду, почав готуватися фізично, психологічно. Згодом подав на сайті заявку. Її прийняли. Пройшов лікарську комісію і, як він каже, "курс молодого бійця". Так потрапив у свою бригаду.

Боєць Даниїл був поранений у бою за Авдіївку. Фото: скрин з відео /КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

"У нашій бригаді — своя ідеологія, свої правила. Мене "зачепило", що у нас ніхто не боїться іти в бій. У нас всі мотивовані, нікого не набрали "з вулиці". Всі знали, куди ідуть, що їх чекає і ніхто не боїться. І це сильно мотивує", — говорить Даниїл.

"Там ти можеш побачити все, що завгодно"

У бригаду Даниїла зарахували 25 вересня 2023 року. До бойового виїзду бійці постійно тренувалися.

"Щосуботи — марш-кидки по 10, 20-25 кілометрів. І це нам дало "великий плюс". Також ми відпочивали. У нас навіть був чемпіонат з футболу серед бригади. Футзал", — згадує Даниїл.

Тим, хто готується воювати, він радить постійно тренуватися, бо на фронті — "70% тренувань і 30% удачі". А ще, зі слів Даниїла, варто готуватися морально та психологічно до того, що можна побачити на війні.

"Найважче було витягувати свого "200"

"Найважче було витягувати свого "200" з будівлі. Він ще був живим, і ми намагалися його врятувати. Але у нас не було можливості підійти до нього. І коли ми прийшли, було вже пізно. Ті приблизно 30 метрів були найважчими, коли ми побратима тягнули хвилин 20. Перед виїздом він нам лекцію про гранатомети проводив. А потім так-от сталося. Наче шматок мене вирвали", — розповідає Даниїл.

Боєць каже, що остаточно усвідомив втрату, коли повернувся із завдання.

Про втому від війни у суспільстві

"Зараз наче всі втомилися від війни. Ходиш у Києві, Дніпрі, Львові — і наче війни нема. З іншого боку, можна зрозуміти: якщо всі будуть переживати за цю війну, то збожеволіють", — ділиться думками Даниїл.

20-річний кулеметник Даниїл, який після поранення лікується в Івано-Франківську, готується захищати диплом пілота цивільної авіації. Фото: скрин з відео /КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

Воїн не проти того, щоб люди відпочивали, але хоче, щоб і військові теж мали можливість перепочити.

Після перемоги

Після одужання Даниїл планує повернутися до побратимів у стрій. Не впевнений, чи воюватиме знову кулеметником. Якщо ні, то планує бути оператором дрона.

"Грамотна людина, яка керує FPV-дронами, може зробити дуже багато. І оскільки це все пов'язане з авіацією, з небом, то якраз мені підходить", — каже боєць.

Після перемоги

Після перемоги найперше, що він планує зробити — поїхати до батьків за кордон. Наступний пункт — політати на літаку як пілот.

"І третій пункт — зроблю якесь символічне татуювання. Ще не знаю, яке. Але напис буде "Victory" — "Перемога".

Новини України