Вкрали фотоапарат у місцевих та фотографувалися: військових РФ, які були у Новій Басані на Чернігівщині, ідентифікували

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: фотоколаж Суспільне Чернігів

Журналісти ідентифікували військових РФ, які були в селі Нова Басань, що на Чернігівщині. Це вдалося зробити завдяки фотоапарату, який росіяни вкрали у місцевих та фотографувалися. Його знайшов український розвідник в російському БМП, знайдений фотоапарат передав журналістам Слідство.Інфо. Окрім фотографій родини з Нової Басані, фотоапарат зберіг і знімки військових РФ, разом з якими позував місцевий житель. Що він розповів журналістам Слідство.Інфо та як звати росіян, які були на фотографіях — читайте далі.

Кому належить фотоапарат, який вкрали росіяни

Фотопарат належить жительці села Нова Басань Оксані Устянівській. Жінка працює техпрацівницею у місцевій школі. До 20 березня жінка з сином залишалася під окупацією.

"Це наш фотоапарат. Я навіть забула за нього, ми поспіхом тікали. Фотоапарат давно купили, ще коли Богданчик (син, — ред.) маленький був, ми все на нього фотографували", — каже Оксана.

Оксана Устянівська. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Окрім фотопарату в Оксани зникли бінокль та одяг. Жінка розповідає, безлад у домі після росіян прибирала тиждень.

Безлад у домі Оксани, який залишили після себе росіяни. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

"Що я хочу сказати про цих росіян. Люди жили, а вони вперлися. Чого ви сюди прийшли, я б вас запитала. Визволителі х**нові. Така злість, що якщо б мені дали автомат, я б теж стріляла їх всіх підряд. І взяти цей фотоапарат і фотографувати. Ну він твій, що ти його взяв, ще й себе фотографуєш", — каже Оксана.

Хто із місцевих був на фотографіях разом з росіянами

Росіяни фотографувалися поряд з місцевим магазином. Жителі Нової Басані розповіли, що магазин належав одному із цивільних, якого можна побачити на фотографіях. Це В'ячеслав Ширган.

"А це не Славік? І це коло його магазину", — каже Оксана Устянівська.

В’ячеслав Ширган на фото з росіянином. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

"О, це Славік, ще й усміхається. На проти його дому вбили мого племінника, який йшов по трасі", — каже Анатолій Ященко.

Анатолій Ященко. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Журналістам Слідство.Інфо вдалося поспілкуватися з В'ячеславом Ширганом, він розповів чому фотографувався з росіянами.

"Коли вони варили їсти у нас за сараєм, мені сказали віднести казан з їжею. Вони несли з сусідньої хати якісь продукти, у них були заняті руки і кажуть: бери казанок і неси до магазину. Ну їжу, щоб їм відніс. Я не хотів нести, вони з автоматами всі були. В наказовому порядку. От я і підніс. Дивлюся, що один із фотоапаратом фотографує. Ну і мені кажуть: стань так, стань так", — розповів В'ячеслав Ширган.

В’ячеслав Ширган. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Хто ідентифіковані росіян

На фотопарат Оксани Устянівської фотографувалися декілька росіян. Їх ідентифікували.

Одного із російських військових звати Іван Іванов. Його сторінку знайшли в соцмережі ВКонтакте. Йому 32 роки, живе у Кірові, має чотирьох неповнолітніх дітей.

Іван Іванов. ФОТО: фото із соціальних мереж

У червні 2022-го Іванов опублікував фото де він разом з іншими військовими, обличчя яких є на фотоапараті з Нової Басані. Журналісти намагалися зателефонувати Іванову, але він заблокував номери.

Іван Іванов. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

З фотографій, які опублікував Іванов, журналістам Слідство.Інфо вдалося ідентифікувати ще одного військового, який був на знімках у Новій Басані. Це Володимир Мінігєчев. На дзвінки журналістів він не відповів.

Володимир Мінігєчев. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Володимир з Республіки Алтай, йому 23 роки. В соцмережах у нього є фото з війни на території України.

Володимир Мінігєчев. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Спільно з Івановим на викрадений фотоапарат позував ще один військовий — Олександр Горностаєв. Йому 39 років. У соцмережах підписаний як "Шурік".

Олександр Горностаєв. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

В соцмережах Олександра немає фото з війни в Україні. На телефонний дзвінок журналістів відповів:

"- Горностаєв Олександр, вірно? – Ви про що телефонуєте? – Хочу дізнатися: ви ж були в березні 2022-го в Чернігівській області, правильно? – Ви хочете про це поговорити? – Хотіла б дізнатися, як у вас опинився фотоапарат, навіщо ви його вкрали? – У кого я його вкрав? – Ну він же не ваш? Там є фотографії цивільних, які жили в Новій Басані. – Так, і? Чому я його вкрав? – Що ви тоді зробили, він же не ваш? – Звісно не наш. По-перше, ви дзвоните кудись не туди. Ви помилились номером. Мені більше не дзвоніть, будь-ласка. По-друге, я з ніяким фотоапаратом справи не буду мати. Розумієте? До побачення".

Ще один росіянин, що зробив знімок на викрадений фотоапарат — Нурлибєк Байганін. Йому 27 років. За допомогою штучного інтерлекту його сторінку вдалося знайти у VK.

Там у росіянина старі фотографії з строкової служби. Номер прихований, а запит у друзі не прийняв. Більше сторінки ніде Нурлибєк не веде.

Нурлибєк Байганін. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Ще один росіянин, який на фото з В'ячеславом Ширганом — неідентифікований.

Росіянин, якого не вдалося ідентифікувати. ФОТО: скрін з відео Слідство.Інфо

Нагадаємо, Нова Басань була в російській окупації 33 дні. На той момент в ньому жили до 10 тисяч людей, частина з них — дачники, які тікали від війни з більших міст, зокрема з Києва. Операцію зі звільнення Новобасанської територіальної громади Збройні сили України почали вранці 30 березня 2022 року.

Детальніше про Нову Басань після звільнення дивіться у сюжеті:

Новини України