Хвостаті під ударом. Як харківські тварини реагують на постійні обстріли

Під час ракетних ударів від стресу собаки часто тікають.

Останніми місяцями харків’яни частіше звертаються до ветеринарів зі скаргами на серцево-судинні хвороби в домашніх тварин. Коти та собаки так само, як і люди, страждають від  обстрілів. Від хронічного стресу у домашніх улюбленців погіршується самопочуття та змінюється поведінка.

Харківські коти та собаки за час війни навчилися самостійно ховатися за дві стіни, передбачати ракетні удари, а ведмеді в зоопарку навіть змушені були відновлювати режим після того, як від вибухів серед зими прокинулись від сплячки.

Кіт попереджав про обстріл

Хвостаті адаптуються до умов життя у прифронтовому місті. Харків’яни, які тримають домашніх тварин, помітили, що коти та собаки навчилися дотримуватися правила “двох стін” і під час вибухів самостійно йдуть до ванної кімнати чи у коридор, аби пересидіти там ракетну небезпеку. 

“За 2022 рік кішка вивчила, що коли гучно — йдемо у коридор за дві стіни. Тепер нас дисциплінує — вона ходить, а ми за нею”, — розповіла UA-NEWS.in.ua власниця кішки на ім’я Киця Катерина Кублицька. Вона згадує, що на початку повномасштабного вторгнення тварина шипіла та гарчала на вибухи, але згодом перестала.

Дисциплінована кішка Киця. Фото Катерина Кублицька

Самостійно вміє виконувати правило “двох стін” і 9-річна лабрадорка Коркі, що разом з господаркою мешкає на Північній Салтівці. Коркі, на відміну від багатьох собак, ніколи не боялася феєрверків, але коли почалася війна, відразу зрозуміла, що ті вибухи, які вона чує за вікном — не для розваги.

“Коли приліт близько — собака йде у ванну і сидить там. Але це тільки коли приліт близько, якщо далеко, то поводиться інакше — залазить під стіл. На повітряну тривогу зовсім не реагує”, — каже власниця Коркі Марина Ніколаєва.

Коркі ховається від вибухів у ванній. Фото: Марина Ніколаєва

Собака ніби відчуває, коли небезпека минула — самостійно виходить з ванної кімнати, навіть якщо відбій повітряної тривоги ще не оголошували. Деякі власники котів та собак помітили, що тварини навчилися ніби передчувати ракетні удари — напередодні обстрілу вони змінюють свою поведінку, стають більш тривожними.

“Мій котик був для мене ліпше, ніж сирена — він якось передчував вибухи. Перед спокійними ночами кіт лягав де завгодно в домі і не нервував, але якщо вночі були обстріли, то кіт ще з вечора лягав зі мною в ліжко та ще й з того боку, де немає вікна. Знайомі телефонували, щоб спитати де ліг мій кіт. А от собака дуже боїться обстрілів: як тільки чує “бахи”  — біжить ховатись у ванну, хоча ніхто її цьому не вчив”, — розповідає про свого кота Гошу породи девон-рекс Тетяна Єфімова.

Гоша передчував обстріли. Фото: Тетяна Єфімова

13-річного домашнього улюбленця не стало місяць тому — не витримало серце. Власниця Гоші вважає, що він міг би прожити довше, аби не постійний стрес від вибухів.

Від стресу — смаколики

У “Центрі поводження з тваринами” теж помітили, що в котів та собак, які живуть на перетримці, від постійних обстрілів погіршується здоров’я. Особливо страждають від вибухів собаки, адже вони живуть у вольєрах надворі, тоді як коти — у приміщенні, тому менше чують гучні вибухи.

“Є такі серед них, що вже звикли, їм все одно: десь бумкнуло — собака подивилась і побігла далі їсти. Але в основному тварини лякаються, ховаються в своїх вольєрах. Ми намагаємось їх підтримати — додали харчування, щоб в них були сили, даємо їм вітаміни, щоб серце та інші органи нормально переживали наслідки стресу. У тварин все як у людини: якщо вона весь час у напрузі — є наслідки для здоров’я”, — розповіла UA-NEWS.in.ua начальниця відділу прилаштування тварин Єлизавета Мединцева.

Спеціалістка притулку радить власникам тварин. які сильно нервуються через обстріли, у першу чергу заспокоїтись самим, а вже потім заспокоювати тварину, бо коти та собаки реагують на емоційний стан господарів: коли людина хвилюється — коти й собаки теж починають хвилюватися. Можна пригостити хвостатого смаколиком, але не перегодовувати. 

“Спочатку треба заспокоїти себе, а потім вже погладити тварину по голові — тільки спокійно, повільно, впевненими рухами”, — пояснює Єлизавета.

Собаки бояться обстрілів більше за котів. Фото: “Центр поводження з тваринами”

Під час обстрілів треба бути особливо уважними до собак, які живуть у дворі — через гучні вибухи вони можуть злякатися, зробити підкоп під огорожею та втекти на вулицю. Таких випадків у січні цього року було чимало. Так само тікають собаки, якщо обстріл починається під час вигулу. Коли росіяни 2 січня вранці обстріляли центр міста, соцмережі рясніли оголошеннями харків’ян, які шукали своїх улюбленців, що від переляку зірвалися з повідця.

Такі випадки можуть закінчитися погано для тварини. Другого січня після вибухів від страху втік з двору старий пес Зорд. Домашній вівчарка натрапив на бродячих собак, які його сильно покусали. На щастя, трапилися добрі люди, які відвезли пса до притулку благодійної організації “Порятунок тварин Харків”. Там Зорда підлікували, а вже невдовзі його знайшов господар і забрав додому.

“Була ще одна схожа ситуація — молода собака Тільда під час обстрілу зробила підкоп, втекла і її збила машина. Слава Богу, вона не сильно постраждала – її привезли в клініку, оглянули, надали першу допомогу. Господарі знайшли її через кілька днів. Взагалі до нас на гарячу лінію часто надходять дзвінки після обстрілів з проханням допомогти знайти собаку. Ми інформаційно підтримуємо пошук – розміщуємо фото собак у соцмережах”, — каже речниця громадської організації Ярина Вінтонюк.

Собаки, які живуть у притулку, в основному врятовані із зони бойових дій, тому на вибухи не реагують. Але і серед ни є приблизно 20% тварин, які дуже хвилюються під час обстрілів. У таких випадках волонтери заходять до них у вольєри, дають смаколики та спілкуються — і собаки заспокоюються. Під час одного з обстрілів ракета впала поблизу притулку, собаки розбіглися з вольєрів, але далеко не втекли через огорожу. Тому під час ракетної небезпеки важливо, аби домашні улюбленці були під наглядом. 

Обстріли розбудили ведмедів

Через гучні вибухи страждають і мешканці Харківського зоопарку, особливо коли ракети падають недалеко, у центрі міста. Найгірше реагують птахи. У січні, коли росіяни обстрілювали Нагірний район, в зоопарку померло кілька водоплавних птахів — розтин показав, що в них був інфаркт. Директор зоопарку Олексій Григор’єв каже, що птахи були старенькими, тож інфаркт міг статися і з природніх причин, але і гучні вибухи також могли його спровокувати.

2 січня ракета впала на Клочківському узвозі поряд із зоопарком, тоді у вольєрі з пінгвінами вибуховою хвилею винесло вікна, але їх вже полагодили. Тоді ж від зимової сплячки прокинулися ведмеді.

У вольєрі з пінгвінами вибуховою хвилею винесло вікна. Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua

“Співробітники знають, як в таких випадках заспокоїти тварин, вони знаходяться поряд.  Ведмеді прокинулись, але їх зуміли знову вкласти спати, хоча це було непросто. Наші співробітники з ними говорили, заспокоювали, дали смачненького поїсти, і вони знову лягли у сплячку”, — розповів директор зоопарку UA-NEWS.in.ua. 

А от слон Аун та жираф Дем’ян переживають обстріли досить стримано — від гучних звуків насторожуються, але досить швидко заспокоюються, коли бачать, що нічого поганого не відбувається.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новини України