“Місто і зброя”: у палаці Потоцьких в Івано-Франківську запрацював цифровий музей

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У Франківську відкрили цифровий музей “Місто і зброя”. Суспільне Івано-Франківськ

Цифровий музей "Місто і зброя" відкрили 8 травня в одному з корпусів палацу Потоцьких в Івано-Франківську. На сенсорних моніторах у музеї можна побачити фото й відеоматеріали про історію міста, повідомила з місця події кореспондентка Суспільного.

У приміщенні розмістили сім реплік зброї, а на манекенах при вході — однострої різних періодів: приватної армії Потоцького, воїнів УГА та УПА. Суспільне Івано-Франківськ

Також у приміщенні розмістили сім реплік зброї, а на манекенах при вході — однострої різних періодів: приватної армії Потоцького, воїнів УГА та УПА.

"Комплекс має працювати як багатофункційний. А дозволити собі фондосховище для зберігання артефактів, які потребують конкретних і особливих умов, ми не можемо. Щоб максимально залучити комплекс до життя, формат інтерактивного цифрового музею найбільше підходить", — розповідає директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар.

Директор комунального підприємства “Простір інноваційних креацій “Палац” Володимир Гайдар. Суспільне Івано-Франківськ

Над створенням експозиції працював професор, доктор історичних наук Сергій Адамович. Він розповідає, що передав музею матеріали періоду Першої світової війни та залучив науковців, які надавали інформацію з інших періодів.

"Оскільки площа невелика, то переважно — це кілька реплік зброї, а все решта — в мультимедійному форматі. Ми старалися показати побут життя людей в умовах війни і якісь особливості поведінки окупаційних військ. Тобто фактично сплавляли докупи війну і місто, як жило місто під час війни", — каже Сергій Адамович.

Музей зброї у Франківську. Суспільне Івано-Франківськ

Музей "Місто і зброя" відкрили в межах проєкту "Назад до наших спільних коренів". Його реалізовували з 2020 року за співфінансування Європейського Союзу. Так, із бюджету ЄС спрямували 350 тисяч євро, а з бюджету Івано-Франківська — 40 тисяч євро. За ці гроші виготовили проєктно-кошторисну документацію, оплатили роботу експертів та зробили ремонти, каже координаторка ініціативи Юлія Баволяк.

"Тут посилювалися, укріплювалися фундаменти, замінювали весь дах, робили системи відеоспостереження, пожежну систему. При тому всьому сам музей займає тільки частину приміщення корпусу. Це десь 120 квадратних метрів. Сам корпус має площу 400 квадратних метрів, однак фундамент і дах зробили для всієї будівлі", — розповідає Юлія Баволяк.

Музей “Місто і зброя” у Франківську. Суспільне Івано-Франківськ

Відвідувачка музею Любов Лукомська каже, що експозиція — проста й доступна.

"Це — дуже велике досягнення, що в нас буде такий музей. Треба молодих людей, всіх учнів, я вважаю, сюди водити на екскурсію, щоб вони це все знали, читали, з чого починалася наша Україна", — говорить Любов Лукомська.

Зі слів Володимира Гайдара, музей буде працювати з вівторка до неділі з 10:00 до 17:00.

Новини України