У Харкові поки не працюватиме вуличне освітлення

Місто заощаджує електроенергію.

В енергосистемі залишається дефіцит.

Через російський масований удар 22 березня по об’єктах енергетичної інфраструктури у Харкові стався тотальний блекаут. У домівки мешканців вдалося повернути електрику, частково працює електротранспорт, проте швидко відновити потужності неможливо. У місті достроково завершили опалювальний сезон і ввели графіки відключень електропостачання. Окрім цього, аби заощадити електрику, відмовилися від вуличного освітлення. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв’ю LIGA.net.

“Росія зруйнувала всі трансформаторні підстанції, пошкодила ТЕЦ. Відновити ці потужності швидко неможливо. Вони працюють, але повністю не відновлені. Нам вдалося разом з енергетиками зробити диво. Вже ввечері наступного дня почало з’являтися світло у житлових будинках. На жаль, не вистачає напруги. Довелось достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Введені графіки відключення світла — погодинні. Ми вирішили не освітлювати вулиці. Обіцяти, що ми відновимо потужності в конкретний термін, я не можу”, — сказав Терехов.

Також у місті були перебої з водопостачанням, оскільки воно залежить від енергетики. Наразі міськрада розглядає кілька альтернатив, у тому числі буріння свердловин. Пріоритетним питанням мер називає й диференціацію тепломережі при підготовці до нового опалювального сезону.

“В умовах війни диференціація потрібна в усіх сферах. Це хороший рецепт, як вирішити проблеми з водопостачанням, теплопостачанням та електропостачанням. Настав час максимально відходити від великої централізації”, — пояснив Терехов.

Мер зазначив, що для того, щоб захистити енергетичну інфраструктуру Харкова, потрібні сучасні системи протиповітряної оборони, над цим працюють президент та Кабінет міністрів України. 

Як писав UA-NEWS.in.ua, рано-вранці 22 березня російські окупанти завдали по Харкову понад 22 удари. Вони поцілили по об’єктах критичної інфраструктури, сталося знеструмлення, були перебої з водопостачанням. Замість електротранспорту Харковом ходили автобуси, метро працювало як укриття. 

Джерело

Новини України